Na ISS bude opět létat raketoplán. Vynese ho metanový motor od Bezose

Miniaturní raketoplán Dream Chaser

Miniaturní raketoplán Dream Chaser Zdroj: VTM.cz

Miniaturní raketoplán Dream Chaser
Miniaturní raketoplán Dream Chaser
Miniaturní raketoplán Dream Chaser
Miniaturní raketoplán Dream Chaser
Miniaturní raketoplán Dream Chaser
8
Fotogalerie

K Mezinárodní kosmické stanici (ISS) budou po mnoha letech létat nejen vesmírné lodi, ale i americký raketoplán Dream Chaser. Pohánět ho přitom mají rakety Vulcan, které budou využívat motory od firmy Bule Origin Jeffa bezosa. Oznámila to americká vesmírná agentura NASA.

Raketoplán staví už od roku 2014 americká společnost Sierra Nevada Corp., která měla původně mnohem ambicioznější cíle. Raketoplán měl na ISS dopravovat astronauty, ale ve výběrovém řízení nakonec uspěly SpaceX a Boeing se svými „konvenčními“ loděmi.

Dream Chaser uspěl až v dalším tendru na dopravu nákladu. Na ISS má od roku 2021 letět minimálně šestkrát a pokaždé dopravit přes 5 tun zásob. Po Dragonu od SpaceX to bude druhá bezpilotní loď, která dokáže dopravit náklad také zpět na Zemi. V rukou vědců mohou být například výsledky experimentů už pár hodin po odletu od stanice.

Dream Chaser má délku devět metrů a je zhruba čtyřikrát menší než jeho slavný předchůdce Space Shuttle. Rozpětí jeho křídel je asi 7 metrů, ale v průběhu startu budou křídla sklopena, aby se vešla pod aerodynamický kryt o průměru 5 metrů.

Oproti původně plánované pilotované verzi bude raketoplán vzadu doplněn o nákladní modul, který prostřednictvím solárních panelů zajistí výrobu elektrické energie, postará se o připojení ke stanici a před návratem na Zemi bude naplněn odpadky a shoří v atmosféře. Na Zemi se vrátí jen samotný raketoplán. Přistávat bude na stejné dráze Kennedyho vesmírného střediska, na kterou přistával Space Shuttle.

Sierra Nevada Corp. zvažovala různé americké, evropské a japonské rakety. Nakonec si vybrala raketu Vulcan od United Launch Alliance (ULA). Jedním z důvodu byla cena, ale také dlouhodobá spolupráce mezi oběma firmami.

Raketa Vulcan je v současné době ve vývoji a první start je naplánován právě na rok 2021. První stupeň rakety budou pohánět dva motory BE-4 na kapalný kyslík a metan od Blue Origin. Firma Jeffa Bezose je vyvíjí primárně pro svou raketu New Glenn. Druhý stupeň už bude osazen „klasickým“ motorem na kapalný vodík a kyslík. Při startu s raketoplánem bude raketa doplněna také o urychlovací stupně na tuhé pohonné hmoty.

Poslední raketoplán se připojil k Mezinárodní kosmické stanici v roce 2011. Byl jím americký Space Shuttle společnosti NASA.

Další zajímavé články se dočtete na stránkách Živě.cz zde >>>