Elon Musk podporuje Trumpova vyzyvatele, který Američanům slibuje nepodmíněný příjem

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: ČTK

Andrew Yang
Elon Musk
Elon Musk
Elon Musk
5
Fotogalerie

Americké prezidentské volby se pomalu blíží. Zakladatel SpaceX a šéf Tesly Elon Musk má o svém favoritovi jasno, jak uvedl na twitteru.

„Podporuji Yanga,“ napsal lakonicky Musk pod příspěvek, který cituje slova jednoho z prezidentských kandidátů demokratů o tom, jak je důležité zkoušet odlišná řešení problémů a zachovat si otevřený přístup.

Muska s Yangem spojují do jisté míry i jejich obory. 44letý Andrew Yang se vypracoval jako investor do technologických start-upů a jeho profesní dráha se výrazně odráží i v Yangově politickém programu.

Ten vyniká zejména záměrem na zavedení nepodmíněného základního příjmu ve výši tisícovky dolarů měsíčně, přičemž Yang argumentuje, že jde o nutný krok v reakci na postupující automatizaci a ztrátu pracovních míst.

Potřebné peníze na financování záměru by prý šlo získat vyšším zdaněním technologických gigantů typu Amazon, kteří k rozvoji robotizace údajně zásadní měrou přispívají.

Bez ohledu na to, zda a jak by se Yangův přístup k financování nepodmíněného příjmu dotklo například Tesly, Musk s myšlenkou základního příjmu souhlasí. Uvedl, že jeho zavedení bude nutné.

Yang současně hodlá prosazovat i změnu amerického zdravotnického systému tak, aby měli přístup k zdravotnímu pojištění všichni občané Spojených států.

Nejde o první Muskovu podporu demokratům, připomíná server Business Insider. Před posledními volbami v roce 2016 se vyjádřil ve prospěch Hillary Clintonové, která však prohrála s nynějším prezidentem Donaldem Trumpem.