NATO má zájem o rušičku odposlechů Silentel

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen Zdroj: reuters

Bratislavská firma Ardaco zabodovala v celosvětovém měřítku. Miliony eur jí zaplatí Severoatlantická aliance, kterou zaujala její aplikace Silentel fungující jako rušička odposlechů. NATO chce aplikaci používat v telefonech svých zaměstnanců, kteří disponují utajovanými informacemi.

„Pomocí naší aplikace může uživatel uskutečnit bezpečnou komunikaci – šifrovaný hovor nebo skupinovou konferenci, šifrované textové zprávy a soubory,“ popisuje produkt manažer firmy Michal Palát. Experti NATO Silentel nejprve půl roku testovali, pak došlo k dohodě o spolupráci. Výši kontraktu sice Ardaco prozradit nemůže, ale vzhledem k tomu, že na vývoj dala několik desítek milionů eur, lze předpokládat slušný výdělek.

Kromě Severoatlantické aliance hlásí zájem vojenské, policejní a zpravodajské služby z dvaceti zemí v Evropě, Asii, Africe a Jižní Americe. Nový produkt zaujal i slovenský Národní bezpečnostní úřad. Zařízení nelze rozšifrovat, a tak je pravděpodobné, že „čisté telefony“ budou slavit úspěch i jinde. Firma se nebrání ani kontraktům se soukromými subjekty.

„S rostoucím zájmem o bezpečnost informací a s růstem mobilní komunikace evidujeme stále větší zájem i od privátních společností,“ potvrzuje Palát. Do budoucna chtějí systém modifikovat tak, aby byl plně funkční i ve smartphonech a spolupracoval i s policejními vysílačkami. V létě chtějí prezentovat „čistý“ chat a sdílení dokumentů.

Slovenské IT aplikace pro speciální rezorty nebo veřejnou správu mají ve světě úspěch. Například košická firma Excalibur CNL vyvinula software pro lokalizaci mobilních telefonů, který využívají policejní složky. „Výhodou informačních technologií je to, že šikovní a vzdělaní lidé dokážou vyřešit složité procesy velmi jednoduše a levně. Nejsou potřeba velké počty zaměstnanců ani drahá technika,“ pochvaluje si Gustáv Budinský ředitel IT Asociace Slovenska.

Jiří Šedivý: Kvůli škrtům a odkládání investic čeká NATO studená sprcha

Začněme u sousedů