Návrat zlatých časů: zahraniční filmaři zvedli zisk barrandovských ateliérů

Barrandovské ateliéry

Barrandovské ateliéry Zdroj: barrandov.cz

Vyšší zájem zahraničních filmařů povzbuzený nastartováním státních pobídek je jedním z hlavních důvodů výrazného růstu tržeb i zisku filmových ateliérů Barrandov Studio.

Tržby ateliérů s prvorepublikovou tradicí náležících miliardáři Tomáši Chrenkovi loni stouply více než o polovinu na 570 milionů korun, zisk pak více než trojnásobně na 43,5 milionu korun. Výsledky se tak firma blíží zlatým rokům z počátku tisíciletí, kdy si na Barrandově podávala dveře jedna zahraniční hvězda za druhou.

Poté však zájem klesl, neboť zahraniční filmaře začaly výrazně podporovat okolní státy v čele s Maďarskem, které Česku přetáhlo několik velkých produkcí. Česko je zavedlo až v roce 2010, od té doby se ale zájem vrací. „Díky filmovým pobídkám se nám nadále daří po propadu v uplynulých letech znovu přilákat zahraniční filmové projekty částečně zpět a roční obrat se blíží svým dřívějším hodnotám,“ uvedl předseda představenstva Barrandov Studio Lech Kubik.

Stát navíc svou podporu zvyšuje - zpočátku na pobídky vyhradil 300 milionů korun, poté půl miliardy a loni a letos je to již 800 milionů. Pobídky vypadají tak, že stát vrátí zahraničním filmařům pětinu prokazatelně utracených peněz za natáčení v Česku. Nejedná se tedy o dotace. „Filmové pobídky tedy plní svou úlohu – vrací ČR ztracenou konkurenceschopnost,“ míní Kubik.

Největší zájem o natáčení v Česku mají tvůrci ze Spojených států a západní Evropy. „Ve filmovém průmyslu jde o finance. Producenti velkých projektů si podle výše pobídek jednoznačně vybírají, a pokud některá ze zemí nabídne lepší pobídkový systém, přivezou své projekty právě tam,“ dodal šéf představenstva.

Výsledky Barrandov Studio 2008 až 2015Výsledky Barrandov Studio 2008 až 2015

K největším projektům, které se loni natáčely na Barrandově, patří americko-turecký filmový projekt Hory a kameny režiséra Josepha Rubena, jenž je podepsán i pod dávným thrillerem Noci s nepřítelem s Julií Robertsovou v hlavní roli. Hory a kameny jsou rozsáhlým výpravným dramatem, odehrávajícím se na počátku první světové války. Za jeho natáčení v Česku utratil 145 milionů korun.

Barrandovská studia se podílela i na snímku Anthropoid mapujícím atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Zájem vzbuzovalo nejen významné české téma, ale i hlavní role, které se chopil Jamie Dornan proslavený účinkováním v divácky atraktivním pornothrilleru Padesát odstínů šedi. V Praze se také kvůli natáčení ukázal francouzský herec Jean Reno, jenž hraje hlavní roli ve třetím pokračování snímku Návštěvníci.

Ateliéry Barrandov Studia umístěné v pražské Hostivaři ale využívaly i tuzemské televize, například Nova na natáčení svých seriálů a SuperStar či Česká televize pro taneční soutěž StarDance. Vytíženost ateliérů celé společnosti tak činila loni průměrně 84 procent, což znamená meziroční nárůst o 17 procentních bodů.