Nejbohatší muž světa získá čtvrtinu rakouského Telekomu

Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú Zdroj: Agencia Brasil

Telekomunikační magnát a nebohatší muž světa Carlos Slim Helú se chce stát druhým největším akcionářem mobilního operátora Telekom Austria.

Podle rakouského magazínu News převezme nově vzniklá společnost Amov 21 procentní podíl podnikatele Ronnyho Pecika, a to za 883,5 milionu eur. Helú už nyní vlastní 4,1 procenta akcií Telekomu prostřednictvím své společnosti América Móvil, také ty nyní převede na Amov. Nová firma bude mít sídlo v Rakousku, Amérika Móvil v něm bude vlastnit 80 procent, Pecikův fond RPR zbývajíc pětinu.

Největším akcionářem Telekom Austria je nyní státní holding ÖIAG, který drží 28,42 procenta. Druhý V pořadí Amov je ale podle News připraven v případě privatizace Telekomu jeho podíl odkoupit a stát se tak majoritním vlastníkem. Šéf privatizačního výboru ÖIAG Siegfried Wolf ovšem uvedl, že zatím se další vlna privatizace státního majetku nechystá. Stát dává dlouhodobě najevo, že pokud k ní dojde, bude se snažit zabránit rozdělení společnosti. V takovém případě by se Helú mohl pro Rakousko stát ideálním partnerem.

Proti převodu akcií RPR na Amov se zatím staví Pecikův finanční partner, egyptský miliardář Naguib Sawiris. Nabídnutá cena 9,50 eur za akcii je přitom výrazně nad současnou cenou 7,70 eur na vídeňské burze. Za 9,5 eur se akcie Telekomu obchodovaly naposledy před rokem. Sawiris by společný balík akcií raději prodal norskému Telenoru, na který je napojen prostřednictvím svých dalších aktivit. Akcie ale vlastní jen Pecikův fond, Sawiris je pouze finančním partnerem, který rozhodování RPR nemůže ovlivnit.

Telekom Austria působí v osmi Evropských zemích. V Rakousku vlastní mobilního operátora A1, kromě toho působí také na Balkánském poloostrově, v Bělorusku a Lichtenštejnsku.