Nejhorší rakouský tarif hravě překoná nejlepší český

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

Za pár stovek mají v Rakousku tisícový příděl minut, SMS i MB. A to ani nemusíte mít paušál, stačí předplacenka. Naopak v Česku se nedoplatíte.

Jak by se vám líbilo mít klasickou předplacenou kartu s naprosto jednoduchou nabídkou: 1000 minut volání, 1000 SMS a tisícovkou megabajtů na surfování za 250 korun? U nás je to utopie, něco nereálného. Stačí ale překročit hranici k našim jižním sousedům a zjistíme, že jde o běžnou nabídku pro každého a bez nedůstojného handlování s operátorem.

Jako další důkaz proti předraženým tuzemským operátorům jsme vybrali ty nejméně výhodné tarify rakouských operátorů a porovnali je s nejvýhodnějšími tarify u nás. „Výhodné“, respektive „nevýhodné“ v tomto kontextu bereme jako tarif s nejnižší/nejvyšší cenou za jednu minutu.

Klidně můžeme aplikovat 1 € = 25 Kč. To znamená, že tisíc minut, SMS a megabajtů je v Rakousku k mání za pouhých 250 Kč a to ani nemusíte mít paušál. Jde o předplacenku bob operátora A1Klidně můžeme aplikovat 1 € = 25 Kč. To znamená, že tisíc minut, SMS a megabajtů je v Rakousku k mání za pouhých 250 Kč a to ani nemusíte mít paušál. Jde o předplacenku bob operátora A1|MobilMania.cz

Příklad: český Vodafone nabízí 50 minut do všech sítí za 250 korun, jedna minuta tedy vyjde na pět korun. Rakouská „Á jednička“ má 500 minut do všech sítí (plus neomezené volání do vlastní sítě) za 320 korun. Takže jedna minuta vyjde na 0,64 koruny. A opačně: O2 má volání do vlastní sítě zdarma a 600 minut k tomu v tarifu NEON XL za lidové dva tisíce korun. Podobně jako při přepočtu na cenu minuty je i tarif rakouského A1 více než 6× levnější. Rozdíly nejlépe ukazuje následující tabulka:

Porovnání tarifůPorovnání tarifů|MobilMania.cz

Třikrát vyšší ceny, za které je u nás třikrát méně služeb. To je smutná realita našeho trhu. Jak vidíte, rakouským tarifům za v přepočtu deset euro se nemohou rovnat ani tuzemské tarify za tisícovku. A víte, co všechno je k mání u rakouských operátorů za tisíc korun? Podívejte:

Porovnání tarifůPorovnání tarifů|MobilMania.cz

Tak co na to říkáte? K tarifům jsou samozřejmě i telefony, a to levně. Co byste řekli na Samsung Galaxy S II za 0 € při tarifu za oněch tisíc korun? V Rakousku žádný problém! A co u nás? Pokud měsíčně utratíte 1 200 korun, pak vás bude stát 9 499 korun.

Stejný operátor u nás a v Rakousku je vlastně úplně jiný...Stejný operátor u nás a v Rakousku je vlastně úplně jiný...|MobilMania.cz

Tristní pohled, co říkáte? Situaci výrazně nezmění ani fakt, ze se v Rakousku platí aktivační poplatek a roční provozní poplatek. Rakušané mají asi dvojnásobnou kupní sílu, i přes to bychom brali jejich ceny všemi deseti. Odpověď na otázku, proč to u nás nejde je stále stejná – dá se u nás snadno vydělávat a místo pravidel máme neviditelnou ruku trhu. Tak proč narušovat zavedený oligopol nějakou podobnou extra nabídkou?

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.