Apple chce více sázet na služby, představil konkurenci pro Netflix

Představení nové verze Apple News

Představení nové verze Apple News Zdroj: ČTK

Apple
Představení nové verze Apple News
Představení nové verze Apple News
Představení nové verze Apple News
Představení nové verze Apple News
7
Fotogalerie

Americký technologický gigant Apple je známý svými prezentacemi nových produktů. V pondělí se však poprvé zaměřil pouze na představení služeb a softwaru. Uživatelé budou moci využívat prémiovou verzi Apple News, kreditní kartu Apple Card nebo videoherní platformu Apple Arcade. Společnost rovněž představila dlouho očekávanou vlastní filmovou a televizní produkci, která má zatřást s trhem streamovacích služeb.

Změn se v první řadě dočká služba Apple Pay, která do Česka přišla v druhé polovině února. Platební aplikaci bude nově možné používat jako kreditní kartu, funkce ponese název Card. Bude v ní možné také průběžně sledovat uskutečněné platby. Apple také chystá využívání aplikace jako legitimace pro městskou hromadnou dopravu. Americká společnost bude rovněž vydávat fyzické karty a klienty chce nalákat například na službu cashback.

Dlouho očekávaným přírůstkem v portfoliu aplikací je vlastní streamovací služba TV+, kterou přišel na pódium představit režisér Steven Spielberg. Apple chce pomocí vlastní tvorby konkurovat především společnosti Netflix nebo HBO GO. Pomoci mají Applu největší hollywoodské hvězdy jako Ron Howard, Steve Carell nebo Jennifer Aniston. 

Změn se dočká také televizní služba Apple TV, která nově ponese přídomek Channels. Ta má kombinovat obsah jednotlivých televizních kanálů, jejich sledování má být možné odkládat i ukládat.  

Šéf Apple Tim Cook představil rovněž inovovanou službu News, která bude nově kromě internetového zpravodajství nabízet také články z časopisů. Předplatné tří stovek časopisů měsíčně vyjde na deset dolarů.

Apple se chce zaměřit také na mobilní hráče, a to s novou službou Arcade. Ta má pomoci nezávislým tvůrcům mobilních her dostat své produkty mezi hráče. Telefony Apple jsou v současnosti největší herní platformou. Nová herní služba s desítkami her bude dostupná na všech zařízeních od Applu rovněž za pravidelné předplatné. Jeho výši ale zástupci společnosti nezveřejnili.

Dnešní tiskovou konferenci napjatě očekávali analytici. „Podle našeho názoru se jedná o největší posun společnosti od roku 2007, kdy Apple představil iPhone,“ uvedl analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities. Apple se přesunem ke službám snaží vynahradit příjmy, které mu chybí například na stagnujícím trhu s mobilními telefony.