Překonat závislost na ropě: Abú Zabí plánuje zahrnout start-upy miliardami

Abú Zabí

Abú Zabí Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Abú Zabí
4
Fotogalerie

Na podporu technologických start-upů v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, by měla ze státní pokladny jít až miliarda dirhamů (2,4 miliardy korun). Strategickými partnery iniciativy se stanou Microsoft a kapitálová společnost Mubadala Ventures. Informovala o tom agentura Reuters.

Cílem Spojených arabských emirátů je v příštích třech až pěti letech podpořit až sto nových technologických společností. Experti očekávají, že je toto číslo splnitelné, hlavně díky obchodní atraktivitě země. „Byznysové příležitosti v regionu jsou obrovské,“ tvrdí podle Reuters Ibrahim Adžámi, ředitel Mubadala Ventures. 

Právě venture kapitálová společnost Mubadala bude provozovat technologický hub ve finančním centru metropole Abú Zabí. Spolupracovat by měla s japonskou nadnárodní společností Softbank, pro kterou vyčlenila 15 miliard dolarů na chod fondu Softbank Vision. Podle Adžámiho je cílem přilákat čínské a indické start-upy, jeho společnost se prý také zaměří na investice do předních evropských technologických firem.

Země z Blízkého východu už v minulém roce spustila stimulační fond nazvaný Ghadan 21, zahrnující 50 miliard dirhamů (13,6 miliardy dolarů), který má stát za technologickým rozvojem státu dosud závislého především na příjmech z ropy.