Nejvíce serverů v loňském roce prodalo HP, nejvyšší příjmy má IBM

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Serverový trh v loňském roce rostl a pozitivní bilance se očekává i v roce 2012. Motorem mají být chytré telefony a tablety, cloud a virtualizace. Nejvíce kusů prodalo HP, nejvyšší příjmy má ale IBM.

Nejvíce serverů v loňském roce prodalo HP následované Dellem a IBM. Z hlediska celkových příjmů za tyto prodeje ale nejvíce vydělalo IBM se svými stroji Power Systems. Většinu trhu ovládly servery s architekturou x86 dominujícím velkým datovým centrům, které firmy staví pro provoz cloudů a veřejných služeb. Aktuální čísla přinesla statistika Gartner.

„Rok 2011 byl rokem, kdy jsme mohli sledovat celosvětový růst poháněný obřími datovými centry a rychlým růstem prodejů koncových zařízení jako jsou chytré telefony a tablety přistupující k webovému obsahu,“ tvrdí viceprezident Gartneru Jeffrey Hewitt. Uživatelé z těchto zařízení často přistupují k webovým a cloudovým službám skrze webový prohlížeč nebo aplikace. Dá se očekávat, že serverový trh bude růst úměrně tomu, jak rychle roste penetrace mobilních zařízení. Na každých prodaných 600 chytrých telefonů a 120 tabletů se prodá jeden cloudový server. A jen takových zařízení s Androidem se denně aktivuje 850 tisíc.

Budování datových center a přechody na cloudy

Velké firmy budují datová centra ve velkém. Například Microsoft, HP nebo Dell už jich mají po celém světě několik. Do výstavby se zapojil také Apple, který nyní buduje další centrum v Oregonu a v tomto roce hodlá do tohoto byznysu investovat přes miliardu dolarů. Velikými odběrateli serverů nejsou jenom firmy, které nabízí vlastní internetové služby, ale také společnosti, které umožňují služby, především ty cloudové, hostovat – například Amazon a jeho Web Services.

Nejvíce serverů v loňském roce prodalo HP. To ovšem ještě neznamená nejvyšší příjmy. Zajímavá je pozice čínského Lenova, které kromě počítačů, mobilů, tabletů a televizí začíná podnikat také na serverovém trhu.Nejvíce serverů v loňském roce prodalo HP. To ovšem ještě neznamená nejvyšší příjmy. Zajímavá je pozice čínského Lenova, které kromě počítačů, mobilů, tabletů a televizí začíná podnikat také na serverovém trhu. | Jan Sedlak

Očekává se, že serverový trh poroste, což je ostatně důvod toho, proč se . O světlé budoucnosti , které právě expanzi mobilních zařízení přikládá velikou důležitost a považuje je za hnací motor nejen jejich byznysu. Kromě větší spotřeby serverů předpokládá také zvýšenou poptávku po rychlých sítích. S tím, jak uživatelé stále více synchronizují a streamují data přes internet, rostou i nároky na vzdálené servery a přenos dat po síti.

Serverový trh v roce 2011 z hlediska příjmů rostl o 7,9 procenta a počet prodaných kusů narostl o 7 procent. Pokles zažilo pouze poslední čtvrtletí, kdy se příjmy meziročně propadly o 5,4 procenta. Na vině jsou především záplavy v Thajsku a s tím spojené problémy s dodávkou pevných disků. „Očekáváme, že se tento negativní dopad problémových dodávek projeví také na prodejích v prvním čtvrtletí tohoto roku,“ predikuje Jeffrey Hewitt. Jediným, kdo ve čtvrtém kvartálu loňského roku rostl, byl Dell.

Nejvíce za své stroje utržilo IBM. Oracle, který se v mezi prodejci s nejvyšším počtem kusů neobjevil, projevuje vysoko příjmy. Jeho servery jsou totiž podstatně dražší než u konkurence.Nejvíce za své stroje utržilo IBM. Oracle, který se v mezi prodejci s nejvyšším počtem kusů neobjevil, projevuje vysoko příjmy. Jeho servery jsou totiž podstatně dražší než u konkurence. | Jan Sedlak

Celkový růst 14,5 procenta zaznamenaly také blade servery. Přes 40 procent dodávek v této oblasti obstaralo HP následované IBM s 21 procenty. Dařilo se Ciscu, jehož tržní podíl vyrostl na 8 procent a v této oblasti se umístilo na čtvrtém místě, hned za Dellem s 9,3 procenta.

Všichni výrobci serverů i Gartner do tohoto roku vstupují optimisticky. Kromě již zmiňovaných cloudových a webových služeb se zvýší poptávka také po konsolidaci, virtualizaci a privátních cloudech ve firmách. Počátkem roku už došlo také na představování serverových novinek. HP věří, že s jejich a Dell uvádí na trh . Zajímavé bude sledovat reálnou poptávku po .