Německo je v Evropě jedničkou v oblasti zabezpečení dat na USB discích

USB disky, ilustrační foto

USB disky, ilustrační foto Zdroj: hkflashstar.com

Podle průzkumu, který provedl Ponemon Institute pro výrobce paměťových médií Kingston v deseti evropských zemích, mnoho organizací ignoruje rizika používání nezašifrovaných USB disků a nemá zavedeny bezpečnostní zásady pro používání USB disků. Průzkum také prokázal, že rozdíly v přístupu k bezpečnostním zásadám pro práci s USB disky se značně liší v jednotlivých zemích.

71 procent respondentů potvrdilo, že jejich společnosti nemají technologie pro zabránění nebo rychlou detekci stažení důvěrných dat na USB disky nepovolanými osobami. Statistiky ukazují, že většina firem ignoruje rizika spojená s používáním nezašifrovaných USB disků, což mělo za následek, že většina společností – 62 procenta z dotazovaných – utrpěla během uplynulých dvou let škody způsobené ztrátou důvěrných nebo citlivých dat v důsledku ztracených nebo odcizených USB disků.

Ze srovnání jednotlivých evropských zemí vyplývá, že vnímání důležitosti zabezpečení USB disků a související opatření je na nejvyšší úrovni v Německu – kde 62 procenta dotázaných potvrdila, že jejich společnosti mají bezpečnostní zásady pro používání USB disků, jež zabraňují zneužití dat ze strany zaměstnanců.

Na opačném konci žebříčku se nacházejí Francie a Polsko, které jsou nejvíce ohroženy konáním zaměstnanců – 85 procent respondentů ve Francii a 83 procent v Polsku uvádí, že zaměstnanci používají USB disky, aniž by si předem museli vyžádat povolení k jejich užití.

Francie, Velká Británie a Polsko mají nejvyšší výskyt úniků dat v důsledku ztráty nebo zcizení USB disků. „Ve společnosti Kingston jsme přesvědčeni, že nedostatek dozoru, osvěty a celkově zmatečné prostředí ve firmách, jsou aspekty, které mají za následek naprosto drtivou většinu úniků dat způsobených ztrátou USB flash disků,“ řekl Marcin Gaczor, tiskový mluvčí společnosti Kingston pro Českou republiku. „Organizace se obávají, že jakýkoli pokus dostat pod kontrolu zařízení jako je USB disk bude pravděpodobně bezvýsledný a nákladný,“ dodal Gaczor.

V rámci studie bylo dotazováno na tři tisíce profesionálů v oboru IT nebo IT bezpečnosti z Dánska, Finska, Francie, Německa, Nizozemí, Norska, Švédska, Švýcarska, Polska a Spojeného království, jejichž průměrná doba praxe byla 10,75 let, a všichni potvrdili význam, jaký USB disky mají s ohledem na produktivitu.