Netflix se zaměří i na hráče. Potvrdil novou produkci videoher

Spoluzakladatel a šéf Netflixu Reed Hastings

Spoluzakladatel a šéf Netflixu Reed Hastings Zdroj: profimedia.cz

Netflix
Netflix
3
Fotogalerie

Koronakrize přihrála streamovací společnosti Netflix rekordní množství nových klientů. Nyní začíná růst zájmu slábnout, a proto se lídr streamovacího trhu hodlá zaměřit i na jinou produkci, než je filmová zábava. Prosadit se nově chce i na videoherním trhu. 

Streamovací gigant ve druhém čtvrtletí letošního roku přilákal nejméně nových klientů v historii firmy. Za uplynulé tři měsíce se celosvětový počet předplatitelů zvýšil pouze o 1,5 milionu na celkových 209 milionů. Společnost zároveň zveřejnila i prognózu pro aktuální čtvrtletí, která počítá s 3,5 milionu nových uživatelů.

Na lídra streamovacího trhu se však více tlačí i konkurence. Zejména se jedná o hollywoodský gigant Walt Disney, studio WarnerMedia s kanálem HBO či o Amazon, který nedávno ovládl společnost MGM i s jejím filmovým archivem. Proto chce Netflix expandovat na nové trhy a chystá videoherní zábavu. O výraznější globální ochlazení zájmu o streamovací služby ovšem strach nemá. „Minimálně v několika příštích letech budeme i přes tlak konkurence dále růst,“ uvedl ve video konferenci po oznámení výsledků šéf firmy Reed Hastings.

K nejúspěšnějším produkcím Netflixu v uplynulém čtvrtletí patřila například druhá řada francouzské kriminální série Lupin, ke které se v prvním týdnu od uvedení přihlásilo 54 milionů stávajících uživatelských účtů. Tento úspěch však bledne ve srovnání se streamingovým boomem, který vyvolala koronakrize v roce 2020. Ve srovnatelném období loňského roku, kdy zůstávali lidé kvůli pandemii a karanténě doma, totiž došlo u Netflixu k obrovskému růstu zájmu, když v první polovině roku 2020 se společnost rozrostla o více než 25 milionů nových uživatelů. Pandemie ale podle společnosti vedla k neobvyklému zkreslení čísel. 

INTERNATIONAL E-COMMERCE SUMMIT 2021: Více informací a vstupenky najdete zde >>>

Z finančního hlediska šlo podle vyjádření společnosti o lepší čtvrtletí než před rokem. Čistý zisk firmě vzrostl téměř o 90 procent na 1,4 miliardy dolarů a tržby posílily o 19 procent na 7,3 miliardy dolarů.  Kromě hlavního byznysu se streamováním filmů a seriálů se Netflix vydává i novým směrem. Jedná se o online prodej sběratelských předmětů, a zejména o videohry do mobilních telefonů.

„Jsme zatím v rané fázi,“ uvedl k nabídce videoher Netflix. Společnost zároveň potvrdila plán, o kterém již informovala agentura Bloomberg, podle kterého budou hry k dispozici na streamovací platformě Netflix bez dalších poplatků. Trend spouštění videoher na síťových serverech, ketrý dává uživatelům možnost hrát je na různých zařízeních prostřednictvím internetového streamování, sílí i díky nabídkám od společností Microsoft, Google a Nvidia.

Na platformě Netflix nejprve přibudou verze pro mobilní telefony, následně i verze pro herní konzole a televize. Tým vývojářů, který nyní vzniká, povede Mike Verdu, který dříve působil ve společnostech Facebook, Electronic Arts či Zynga. „Některé hry budou vycházet z největších hitů Netflixu,“ představil strategii produktový šéf společnosti Greg Peters.

Produkce Netflixu nyní působí i v Praze, kde natáčí snímek Grey Man s Ryanem Goslingem. Tento snímek má pro Netflix rekordní rozpočet 200 milionů dolarů.

Lídr trhu

Netflix i po uplynulém čtvrtletí zůstává se zhruba 209 miliony předplatitelů největší placenou streamovací službou. Před Disney+, která má 104 milionů abonentů, si udržuje náskok. Zklamáním pro investory ale podle agentury AP je střízlivý výhled na období od července do září, kdy Neflix očekává 3,5 milionu nových předplatitelů. Analytici přitom tento počet odhadují na 5,6 milionu.