Nokia se zbavila dvou tisíc důležitých patentů. Proč?

ilustrační foto

ilustrační foto

Zajímavá dohoda zpestřila obvyklé zprávy z patentové války typu „ten žaluje onoho“, případně „ten koupil jiného kvůli jeho patentům“. Společnost Mosaid právě oznámila, že nakoupila dva tisíce patentů od Nokie. Z nich 1 200 obsahuje základní bezdrátové technologie, zbylých 800 patentů se zabývá implementací těchto technologií.

Také vám vrtá hlavou, proč Nokia v dnešní době patentových válek prodává dvě tisícovky důležitých patentů? Jde – jak jinak – o peníze. I když Mosaid nezaplatil Nokii přímo ani dolar… Mosaid Technologies Incorporated je jednou z největších společností na světě, která v oboru polovodičů vydělává na intelektuálním vlastnictví – obchodu s patenty, poskytování licencí a právní ochrana patentů.

Dohoda zní tak, že Nokia získá dvě třetiny všech příjmů z licencí poskytnutých ostatním výrobcům. Jinými slovy Mosaid se stává správcem dvou tisíc patentů přihlášených Nokií, bude je licencovat a z příjmů si nechá 33 procentní provizi. Mosaid se také bude starat o ochranu patentů a případné soudní spory, čímž Nokii odpadne nepříjemná administrativa. Spokojený je i Mosaid, protože věří, že hodnota technologických patentů i nadále poroste.