Nokia válčí s čínskými mobily. V Německu platí zákaz prodeje značek Oppo a OnePlus

Prodej zařízení značky Oppo je v Německu nelegální.

Prodej zařízení značky Oppo je v Německu nelegální. Zdroj: Profimedia.cz

Dlouho se zdálo, že tažení čínských telefonů napříč globálním trhem nemůže nic narušit. Teď ovšem německý soud rozhodl o zákazu prodeje čínských mobilů značek Oppo a OnePlus, poté co na ně podal žalobu finský telekomunikační gigant Nokia kvůli zneužití patentu technologií 4G a 5G (telekomunikační standardy mobilní sítě – pozn. red). Obě značky spadající pod konglomerát BBK Electronics musejí navíc zaplatit odškodné za každý prodaný telefon. Ohrožuje to i další čínské výrobce telefonů. 

Nokia začala podnikat právní kroky v červenci, kdy soud oběma stranám poskytl čas k mimosoudnímu vypořádání. K tomu ovšem nedošlo, a proto teď soud v Německu prodej mobilů Oppo a One Plus zakázal

Dříve měly obě značky licence umožňující využívat technologie firmy Nokia, ale jejich platnost už skončila. „Den poté, co smlouva o 4G technologii mezi Oppo a Nokií vypršela, šla Nokia k soudu. Předtím požadovala neodůvodněně vysoké poplatky za prodloužení licence,“ uvedl pro server Juve Patent mluvčí Oppo. Podobně se vyjádřil mluvčí OnePlus Spenser Blank pro web The Verge.

Obě značky by podle rozhodnutí soudu měly Nokii zaplatit 2,5 eura, zhruba 61,3 koruny, za každý prodaný telefon s touto konkrétní technologii. Pokuta se přitom vztahuje nejen na zařízení prodaná v Německu, nýbrž na celém světě. Podle německého serveru WinFuture by neměly být v bezpečí ani další značky spadající pod skupinu BKK Electronics, jako jsou Vivo nebo Realme. 

Německo zřejmě bude jen první z mnoha zemí, kde Finové zahájí tažení proti čínským značkám. Jako další by mohly přijít na řadu žaloby ve Francii, Španělsku, Finsku, Švédsku, Nizozemsku nebo ve Velké Británii, upozorňuje server AndroidCentral. Značkám Oppo, OnePlus, případně i Vivo a Realme, tak hrozí, že se zákaz rozšíří i do dalších evropských zemí. 

Čínské firmy ovšem expandovaly do Evropy teprve poměrně nedávno. Oppo a OnePlus by podle datové společnosti Counterpoint Research měly mít na evropském trhu pětiprocentní podíl. Celosvětově na trh s chytrými telefony dodaly přes 200 milionů zařízení. Oppo se na celosvětovém trhu podílí devíti procenty, což z ní dělá globálně čtvrtého nejsilnějšího hráče po značkách Samsung, Apple a Xiaomi.