Nová éra Applu. Vydrží firmě kreativita i bez Jobse v čele?

Tim Cook

Tim Cook Zdroj: Apple

Na zprávu o tom, že zakladatel technologického gigantu Apple Steve Jobs odstoupil z funkce generálního ředitele, reagovaly akcie firmy v mimoburzovním obchodování pádem až o 7 procent. Někteří investoři se obávají, že Apple nebude po odchodu Jobse už tak kreativní. Jeho nástupce v čele firmy Tim Cook, dosavadní provozní ředitel a pravá ruka Jobse, má ale podle mnohých šanci v nové roli obstát.

Tim Cook každodenní činnosti firmy řídí už od ledna, kdy si Steve Jobs vzal zdravotní volno. Je považován za výborného provozního manažera.

„Investoři jsou s Timem Cookem velmi spokojeni,“ uvedla analytička Shannon Crossová ze společnosti Cross Research. „Tim při zastupování generálního ředitele ukázal, že Apple může nadále podávat mimořádně dobré výkony,“ dodala.

Jestli je Tim Cook jako Jobs i dobrý stratég a inovátor, zatím ještě dokázat nemohl. Zodpovědnost bude mít každopádně velkou. Apple se stal jednou z největších společností na světě, v současné době se přetahuje s energetickou skupinou Exxon Mobil o pozici nejcennějšího podniku v USA. Tlak investorů i uživatelů výrobků Apple tak bude obrovský.

„Představenstvo má plnou důvěru, že Tim je tím pravým člověkem stát se naším příštím CEO,“ uvedl člen představenstva Art Levinson. „Tim už de facto firmu nějaký čas řídil, a dařilo se jí velmi dobře,“ podotkl pro Reuters analytik BGC Financial Colin Gillis.

Tim CookTim Cook|AppleTim Cook, nový generální ředitel Applu

Cook přišel do Applu v roce 1998, kdy se firmě o současném fenomenálním úspěchu mohlo jen zdát. Odchodem z prosperujícího výrobce počítačů Compaq ale tehdy ukázal, že má dobrý instinkt a dokáže vsadit na správného koně.

„Práce pro Apple nebyl nějak předem narýsovaný plán, každopádně to bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem kdy udělal,“ komentoval Cook nástup do Applu loni na přednášce univerzitním studentům.

Technologičtí analytici upozorňují, že škatulka šikovného provozního manažera pro Tima Cooka nestačí. Své strategické schopnosti jen dosud neměl prostor projevit. A Jobs se nestahuje úplně, Cookovi bude moct pomáhat z pozice předsedy správní rady.

Historické milníky společnosti AppleHistorické milníky společnosti Apple|reuters

Apple čeká tuhý boj o trh smartphonů a tabletů

Apple sice před 35 lety začínal hlavně výrobou osobních počítačů, v současnosti ale tvoří většinu tržeb firmy mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Právě v tomto sektoru ale panuje velmi tvrdá konkurence.

Struktura příjmů Applu v posledních letech

Struktura příjmů Applu v posledních letechStruktura příjmů Applu v posledních letech

Jak ovlivní odchod Steva Jobse pozici Applu v patentových válkách hlavně s jihokorejským rivalem Samsung Electronics, zajímá teď analytiky. „Odchod Jobse dává Samsungu větší šanci expandovat na trhu smartphonů, ve chvíli kdy se Nokii nedaří,“ uvedl Jeon Nam-joong, manažer fondu Consus Asset, který spravuje akcie Samsungu.

Jung Kyun-sik z Eugene Asset v Soulu pak dodává, že Apple po iPhonech a iPadech zatím nemá další silný produkt, kterým by mohl uspět. Na trhu smartphonů a tabletů bude přitom podle něj postupně ztrácet svůj podíl.

Další analytici se ale shodují na tom, že efekt značky Apple už je tak silný, že ho odchod Jobse z čela firmy nemůže ovlivnit.

„Spotřebitelé nekupují výrobky Applu, protože jsou od Steva Jobse. Kupují je, protože splňují jejich požadavky,“ upozornil podle internetového serveru BBC analytik Michael Gartenberg ze společnosti Gartner.