Nové Apple Watch cílí i na starší zákazníky. Utrpět mohou švýcarští hodináři

Apple Watch

Apple Watch Zdroj: Živě.cz

Apple Watch
Apple Watch
3
Fotogalerie

Společnost Apple tento týden představila kromě nejnovějších verzí telefonů iPhone také čtvrtou generaci svých chytrých hodinek Apple Watch. Ty by díky novým zdravotnickým funkcím mohly zaujmout i starší zákazníky, kteří by jim tak mohli dát přednost před klasickými hodinkami. Ohrožen je podle agentury Reuters zejména švýcarský hodinkářský trh. 

Cíle amerického gigantu jsou jasné - oslovit nový zákaznický segment. A radost z toho rozhodně nemají švýcarští výrobci hodinek. Apple si totiž rychle získal svůj podíl na trhu s hodinkami a analytická společnost CCS Insight uvedla, že v letošním roce by se mohl nárůst prodeje nových Apple Watch zvednout až na 24 milionů kusů. To zhruba odpovídá objemu globálních prodejů celého odvětví klasických švývcarských hodinek. 

Apple Watch navíc trumfují i svou cenou, která začíná od 399 dolarů za kus. U švýcarských hodinek se cena pohybuje zhruba kolem pěti set dolarů a více. V tomto cenovém rozpětí to zahrnuje například značky Swatch Group, Tissot nebo Mondaine.

Kromě většího displeje a nového procesoru, je jednou z hlavních funkcí nastupující čtvrté generace Apple Watch i zabudované EKG. To uživatelům poskytne podrobné informace o jejich srdeční činnosti a podle Applu dovedou dopředu odhadnout případné srdeční problémy na základě dlouhodobého sběru dat.

Nové Apple Watch 4 jsou revolucí mimo jiné i proto, že se zaměřují nejen na zápěstí „geeků, ale cílí i na zákazníky starší 45 let, kteří se o své zdraví starají,řekl odborník na průmysl Gregory Pons pro webové stránky businessmontres.com.

„Apple Watch se zpřístupňují a poskytují stále nové a důležité funkce. Myslím, že to bude těžší a náročnější výzva pro švýcarské hodináře, kteří nejsou v pozici, aby zůstali relevantní na trhu ," řekl analytik společnosti Exan BNP Paribas Luca Solca.

Hrozbu tradičním hodinářům ze strany Applu neberou na lehkou váhu ani finanční trhy. Například akcie Swatch Group poklesly v rekaci na představení Apple Watch o 0,6 procenta. 

Akcie výrobce hodinek Swatch:

The Swatch Group Chart