Česko je pozadu v pokrytí optickými sítěmi, zaostává za Slovenskem i Pobaltím

Budování optických sítí

Budování optických sítí Zdroj: profimedia.cz

Optické kabely
2
Fotogalerie

Rozsah pokrytí optickými sítěmi za poslední léta ve světě výrazně roste. Mezi lídry na tomto poli patří vedle Kataru a Singapuru i pobaltské země. Česko naopak zaostává, dokonce i za Slovenskem. Vyplývá to ze studie společnosti Arthur D. Little. 

Podle studie poradenské společnosti má už více než 20 zemí světa vyšší než 50procentní pokrytí optickými sítěmi skrze optické přípojky do domu či bytu (FTTB/H). Osm z těchto zemí pak vládne dokonce vyšším než 90procentním pokrytím.

Optické sítě jsou považovány za technologii budoucnosti. Přenášejí data skrze optická vlákna vyrobená ze skla nebo plastu a to prostřednictvím světla. Mezi jejich výhody patří rychlost přenosu, stabilita internetového připojení i bezpečnost. Světoví poskytovatelé internetu mohou díky nim nabízet gigabitové připojení, 4K televizní vysílání, gigabitové WIFI a balíčky služeb zahrnujících telefon, televizi i pevný a bezdrátový internet.

Mezi nejpokročilejší země v této oblasti patří Katar, kterému se jen za posledních pět let podařilo zvýšit úroveň pokrytí z původních 51 procent na dnešních 99 procent, stejně dobře si vedou i Singapur nebo Litva a Lotyšsko.

V České republice má však podle údajů think tanku IDATE předplacenou službu optického připojení pouze okolo čtyř procent domácností. Rozvoj optických sítí je přitom nejdostupnějším způsobem, jak dosáhnout vysoké rychlosti připojení k internetu. Celosvětově se pak vzrůstající dostupnost vysokorychlostního optického připojení promítá i do množství a typu nabízených služeb.

„Ani Česká republika a Slovensko nejsou v tomto ohledu výjimkou. Velcí i drobní poskytovatelé internetu a mobilní operátoři tyto služby již nějaký čas také nabízí, někdy ovšem pouze v omezené míře,” říká Martin Rajnoha z pražské kanceláře Arthur D. Little.  

Co se týká 4K sektoru, lídrem na trhu jsou zde zatím mezinárodní streamingové služby jako Youtube nebo Netflix, které 4K videa již běžně nabízí. Televizní stanice podle Rajnohy ale nebudou dlouho otálet.

Slovensko je každopádně v oblasti optického pokrytí ve srovnání s Českem výrazně dál. Službu optického připojení si zde předplatilo už 18 procent domácností. „Útěchou“ pro Čechy mohou být výsledky jejich západních sousedů. Německo a Rakousko nedosahují ani dvouprocentního pokrytí.

Způsobů, jak rozvoj sítí urychlit a rozšířit tak dostupnost gigabitového připojení a dalších služeb, je pak hned několik. Ve většině zemí, včetně Kataru, k rozvoji nejvíce přispěli již zavedení operátoři. V případě Nového Zélandu se tak stalo pouze s přispěním státu. V Singapuru k rozvoji přispěla vzájemná spolupráce operátorů, ve Švýcarsku pomohly také obce a například v Nizozemsku byl rozvoj opřen o kapitál investičních společnosti.