Nových Windows 8 se za první měsíc prodalo přes 40 milionů

Microsoft , Windows 8

Microsoft , Windows 8 Zdroj: profimedia.cz

Americký softwarový gigant Microsoft prodal během jednoho měsíce od uvedení na trh 40 milionů licencí na svůj nový operační systém Windows 8. Oznámila to v noci na dnešek firma. Tempo prodeje systému je tak podle agentury Reuters rychlejší než u jeho předchůdce Windows 7 před třemi lety.

Microsoft zahájil prodej nového operačního systému 26. října. Systém Windows 8 podporuje ovládání pomocí dotykové obrazovky, takže je vhodný rovněž pro čím dál populárnější počítačové tablety či chytré telefony.

Namísto dosavadního startovního menu a známých ikonek zobrazuje Windows 8 aplikace v barevných obdélnících, které mohou znázorňovat aktualizované informace o dané aplikaci. Tyto obdélníky jsou dostatečně velké na to, aby se na dotekových obrazovkách daly snadno ovládat prstem.

Generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer minulý měsíc předpověděl, že operační systém Windows 8 otevře novou kapitolu v historii podniku a vrátí ho zpět do čela technologického sektoru. „Přetváříme Windows i celé odvětví osobních počítačů,“ řekl Ballmer.

Operační systémy Windows používá zhruba 90 procent osobních počítačů v celém světě, závislost Microsoftu na tomto produktu se však snižuje. Podíl Windows na celkových tržbách podniku loni klesl na zhruba 25 procent ze 30 procent před pěti lety.