O patenty Kodaku je nebývalý zájem

Kodak

Kodak Zdroj: flickr/Takayuki Miki

„Velké množství“ zájemců o patenty amerického Kodaku s firmou podepsalo dohody o mlčenlivosti, aby mohli patenty blíže prozkoumat. Podobné smlouvy se považují za poslední krok před samotným prodejem, který by mohl Kodaku vynést tři miliardy dolarů (50 miliard korun) nebo i vyšší částky.

„Ve chvíli, kdy jsme to oznámili, nám začaly zvonit telefony,“ řekl včera Bloombergu šéf Kodaku Antonio Perez. Dodal, že mnoho firem se vzápětí zavázalo k mlčenlivosti, čímž svůj vážný zájem potvrdilo.

Šéf investiční banky MDB Capital Group Christopher Marlett předpokládá, že zájem mají Microsoft, Apple, Google a Samsung. Nevylučuje ale ani další potenciální kupce. Zvláště Apple a výrobce mobilních telefonů Research in Motion by se převzetím patentů mohli zbavit žalob, které proti nim podal Kodak kvůli porušení patentů týkajících se zobrazování náhledů pořízených fotografií.

Podle Marletta by mohl Kodak na prodeji více než 1100 patentů vydělat přes tři miliardy dolarů. Odborný server paidcontent.org ale soudí, že vzhledem k letošnímu hladu technologických společnosti po patentech by se cena mohla vyšplhat mnohem výše. Odvolává se přitom na prodej patentů zkrachovalé kanadské firmy Nortel, který jejím věřitelům přinesl 4,5 miliardy dolarů, a čerstvou akvizici mobilní divize Motoroly Googlem za 12,5 miliardy dolarů.

Perez přišel do Kodaku, který letos asi vykáže šestou roční ztrátu v posledních sedmi letech, v roce 2005. Firma se snaží získat hotovost na to, aby mohla investovat do vývoje inkoustových tiskáren a dalších technologií.

Akcie Kodaku, které se v prosinci obchodovaly za 5,92 dolaru na akcii, se letos propadaly až na 1,77 dolaru na začátku srpna. V posledních dnech ale reagují na postupně se objevující informace o chystaném prodeji patentů a nyní se obchodují za 3,43 dolaru za akcii.