Olympus kvůli účetním podvodům žaluje vedoucí pracovníky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Japonský výrobce fotoaparátů Olympus žaluje 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků. Požaduje od nich odškodné za skandál kolem zatajování ztrát z investic. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolaru (téměř 35 miliard korun) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.

Mezi žalovanými jsou mimo jiné bývalý předseda správní rady Cujoši Kikukawa a současný prezident podniku Šuiči Takajama. Kikukawu žaluje firma o 3,6 miliardy jenů (přes 940 milionů korun), po ostatních požaduje menší částky, napsala agentura AP.

Olympus tvrdí, že žalovaní vedoucí pracovníci byli do podvodných aktivit zapojeni, nebo o nich alespoň věděli. Vyšetřování potvrdilo, že společnost zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Firmu kvůli skandálu vyšetřuje japonská policie, prokurátoři a regulační úřady, ale také úřady v USA a Británii.

Bývalý generální ředitel Olympusu Woodford v pátek také uvedl, že se vzdává boje o návrat do vedení firmy a bude žalovat Olympus kvůli neplatné výpovědi.