Operátoři již mají frekvence pro LTE a chystají komerční spuštění

Klasické SIM karty čeká podle asociace GSMA konec.

Klasické SIM karty čeká podle asociace GSMA konec.

Velká trojka mobilních operátorů již od Českého telekomunikačního úřadu obdržela rozhodnutí o přidělení frekvencí pro rychlý mobilní internet LTE . I když jim ještě běží čtrnáctidenní lhůta pro případné odvolání, ČTÚ nepředpokládá, že jej firmy využijí. První komerční využití frekvencí proběhne do pár měsíců.

„Text rozhodnutí ČTÚ o přidělení frekvencí nyní zkoumáme. Nepředpokládáme, že bychom se proti přidělení odvolávali,“ reagoval na dotaz E15 mluvčí Telefóniky Ctibor Jappel. „Pokud bude vše v pořádku, komerční služby na nově získaných frekvencích spustíme v horizontu příštích měsíců,“ dodal. LTE již nyní nabízí v Praze a v Brně, kde bude také probíhat pokrývání na nových frekvencích. Po Praze a Brně pak přijdou na řadu další regiony Česka.

T-Mobile se rovnou vzdal možnosti odvolat se. Ihned po vydání potřebných povolení plánuje začít s pokrýváním území venkovských oblastí, přičemž navýší i maximální rychlost LTE v Mladé Boleslavi na 150 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání. Celorepublikové pokrytí LTE plánuje T-Mobile dokončit v dřívějším termínu, než mu ukládají podmínky aukce.

Vodafone jako jediný z operátorů pouze potvrdil přijetí rozhodnutí o přidělení frekvencí, ohledně dalších kroků však zůstal zdrženlivý. „Co se týče naší strategie, detaily nesdělujeme,“ dodala mluvčí Markéta Kuklová.

Finální spuštění služeb na nově vydražených frekvencích je ještě podmíněno udělením individuálního oprávnění ze strany ČTÚ, na jehož vydání má úřad jeden měsíc.