Oracle za 2,1 miliardy dolarů kupuje Acme Packet a zatopí Ciscu

Larry Ellison, CEO Oracle.

Larry Ellison, CEO Oracle. Zdroj: Jan Sedlak

Oracle po 11 akvizicích v loňském roce pokračuje v nakupování strategicky důležitých společností. Firma oznámila, že za 2,1 miliardy dolarů převezme veřejně obchodovatelnou společnost Acme Packet. Oracle zaplatí 29,25 dolaru za jednu akcii, což je o 22 procent více, než původní cena na burze. Společnost Larryho Ellisona se díky tomu dostane na trh mobilních operátorů a internetových poskytovatelů.

Výsledná odkupní cena má pro IT giganta ještě klesnout na 1,7 miliardy dolarů, protože v rámci odkupu získá finanční hotovost na účtech Acme. Pro Oracle je to i tak jeden z největších obchodů v historii a vůbec největší zhruba za poslední rok. Firma v únoru loňského roku koupila společnost Taleo za 1,9 miliardy dolarů, předtím za 1,4 miliardy dolaru získala RightNow a větší obchod už byla jenom koupě Sun Microsystems.

Acme Packet je pro Oracle zajímavá z několika důvodů. Společnost založená na přelomu milénia vytváří síťové komponenty do datových center, které umožňují řídit data proudící v rámci VoIP a multimediální komunikace. Takzvané session border controllery (SBC) hlídají „hranice“, kde se setkává síťová komunikace a řídí toky multimediální dat a dat z hlasové a obrazové komunikace.

Aby Skype lépe fungoval

SBC tedy zjednodušeně řečeno umožňují operátorům a poskytovatelům internetu zajistit to, aby jejich uživatelé mohli bez výpadků a problémů komunikovat pomocí VoIP technologií jakými jsou Skype, FaceTime, Google Talk a další.

Tato oblast bude do budoucna hrát důležitou roli. Mobilní operátoři například postupně začínají nasazovat technologii nazvanou Voice over LTE (VoLTE), pomocí níž je možné uskutečňovat hovory ne skrze klasické sítě, ale pomocí datových přenosů. Uživatelé často začínají na svých chytrých mobilních zařízeních VoIP aplikace využívat a operátoři dříve nebo později budou muset zvládat tyto datové toky odbavovat.

„Společně s Oraclem zákazníkům nabídneme nástroje pro urychlení nasazení all-IP sítí a umožníme doručit stejný uživatelský zážitek na všechna zařízení,“ komentuje obchod výkonný šéf Acme Packet Andy Ory. Oblast SBC každý kvartál roste o více než 10 procent.

Na trhu s SBC zdaleka nepůsobí pouze Acme Packet, i když je největším výrobcem těchto zařízení. Výrazně se angažují také společnosti jako Huawei, Alcatel-Lucent, ZTE a zejména Cisco. Právě o Ciscu se v loňském roce spekulovalo jako o možném kupci Acme Packet.

Pro Oracle aktuální akvizice nicméně neznamená pouze pokus chytit vlnu investic do mobilních sítí čtvrté generace. Acme má více než 1900 zákazníků po celém světě, mezi které patří i velké značky jako Telefónica, British Telecom, Skype, Telenor, Verizon či MetroPCS, ke kterým nyní bude mít Larry Ellison přístup. Oracle tak bude moci těmto a dalším firmám nabídnout své další produkty, zejména pak technologie pro big data, analytiku a cloud.

„Akvizice Acme Packet je další důležitou částí ve strategii Oraclu přinášet nejlepší integrované produkty pro klíčové oblasti průmyslu,“ tvrdí v oficiální prohlášení prezident Oraclu Mark Hurd. Technologie Acme Packet zapadnou do divize Oracle Communications, která mimo jiné nabízí softwarové nástroje pro VoIP a textovou komunikaci. Tím Oracle opět více zkomplikuje život Ciscu, které rovněž vedle síťových technologií do datových center nabízí i na to navázaný komunikační software (WebEx a další).

Oracle bude mít dobrou výchozí pozici. Acme Packet se povedlo rozšířit se mimo oblast mobilních a internetových poskytovatelů také do klasických firem. O tom, že Oracle bude chtít posilovat v sítích, už v loňském roce ukázala akvizice společnosti Xsigo Systems, která pracuje s technologií softwarově definovaných sítí (SDN).

Firma Acme Packet byla založena v roce 2000 a na newyorské burze se obchoduje od roku 2006. Největší nárůst akcií nastal v roce 2010, kdy se začalo s investicemi do LTE. Doba silného růstu skončila o zhruba rok a půl později a v poslední době se cenné papíry obchodovaly na hodnotě odpovídající ceně po primární emisi. Acme v posledním čtvrtletí vykázala ztrátu 6,5 milionu dolaru s tím, že klesly příjmy z prodeje nových zařízení a příjmy z údržby mírně povyrostly.

Akvizice bude dokončena v první polovině tohoto roku. Je možné, že tento obchod spustí zájem o další samostatné firmy v oboru SBC, zejména o Sonus Network a Edgewater Networks.

Akcie Oraclu si za posledních 24 hodin odepsaly téměř 3 procenta. Dlouhodobě si ale vedou dobře, jen za poslední rok narostla jejich hodnota o více než 20 procent.