Pád akcií Facebooku nekončí, klesly už pod 20 dolarů

Facebook

Facebook Zdroj: CTK

Akcie Facebooku ještě nenalezly své dno a dál padají. Poprvé dokonce jejich cena klesla pod 20 dolarů. Investory nepřesvědčily první hospodářské výsledky firmy od vstupu na burzu, neklid zvyšuje i odchod několika vysokých manažerů. Sociální síť také stále není schopná přesvědčit o tom, že její reklamní model je dostatečně efektivní.

Asi hodinu před včerejším koncem obchodování se akcie Facebooku prodávaly za 19,90 dolarů, což je proti květnové upisovací ceně 38 dolarů propad o 48 procent. Část investorů, kteří akcie koupili hned po jejich květnovém debutu na trhu Nasdaq, kdy krátce vystoupaly až nad 42 dolarů, tak za necelého čtvrt roku přišli o více než polovinu investice.

Vývoj akcií Facebooku

Vývoj akcií FacebookuVývoj akcií Facebooku | Yahoo

Kalifornská firma nepřesvědčila svými prvními výsledky od vstupu na burzu. Její příjmy sice vzrostly o 32 procent, tempo růstu ale zpomalilo ze 45 procent v předešlém čtvrtletí. Zajímavé je porovnání s Googlem. Ten v prvním hospodářském reportu po svém IPO v roce 2004 hlásil zdvojnásobení příjmů, akcie to vyhnalo o 15 procent nahoru. Facebook naopak po oznámení výsledků spadl o 12 procent.

V poslední době navíc z Facebooku odešli tři vysoce postavení manažeři, což na klidu investorů nepřidalo. V souvislosti s největší internetovou sociální sítí se také stále řeší, jak efektivně na ní funguje reklama. Aktuálně se také objevilo podezření, že místo reálných uživatelů na placené odkazy v některých případech klikají i speciální programy - virtuální roboti. Sám Facebook pak odhadl z 955 milionů aktivních účtů je 8,7 procent nějakým způsobem podvržených.

Další pokles může přijít s uvolněním blokovaných akcií

Na pokles kurzu akcií patrně působí i fakt, že se blíží 16. srpen, kdy uplyne čtvrt roku od vstupu akcií na trh. Facebook měl stanovenou tříměsíční čekací lhůtu, během níž nemohou akcie prodávat někteří investoři, například lidé z firmy. Jakmile tato doba uplyne, část majitelů může akcie hned prodat, což by přispělo k jejich dalšímu oslabení.

Po skončení čekací lhůty se podle agentury Reuters může na trhu objevit až 271 milionů akcií, průměrný denní objem se přitom nyní pohybuje kolem 47 milionů kusů. Od poloviny října do poloviny listopadu může trh zaplavit dalších až 243 milionů akcií.

Klíčové datum je ale zřejmě 14. listopadu, kdy bude najednou k dispozici více než 1,2 miliardy akcií přístupných k obchodování.