Pandemie může urychlit budování sítí nové generace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Vylidněné Nové Dillí v Indii (22. 3. 2020)
Vylidněné Nové Dillí v Indii (22. 3. 2020)
Vylidněné Nové Dillí v Indii (22. 3. 2020)
Vylidněné Nové Dillí v Indii (22. 3. 2020)
Vylidněné Nové Dillí v Indii (22. 3. 2020)
11
Fotogalerie

Šíření koronaviru má řadu vedlejších ekonomických dopadů. Aktuálně roste potřeba rychlých mobilních sítí s vyšší datovou propustností. Pandemie tak může urychlit budování sítí páté generace.

Americká vláda a telekomunikační úřad FCC se snaží urychlit budování sítí 5G, aby zajistily dostatečnou kapacitu internetového připojení, upozorňuje CNBC. Důvodem je rozšiřující se pandemie, která lidi nutí zdržovat se dlouhodobě ve svých domovech a využívání internetu tím rapidně roste.

V Evropě už jsme enormní vytížení internetových sítí zaznamenali a ačkoli nedochází k žádnému kolapsu, propustnost se na některých místech dostala na limity. To vedlo k tomu, aby se ozvaly orgány Evropské unie a snažily se alespoň trochu odlehčit internetovým linkám ze strany multimediální zábavy. V USA zatím k omezování nedochází, ale sítě jsou tu enormně vytížené rovněž. „Bude to velký stresový test pro naše sítě,“ uvedla Jessica Rosenworcel z FCC.

Na vyhodnocení je ale ještě příliš brzy, v USA má příchod pandemie zpoždění a ačkoli Kalifornie již vyhlásila karanténu, v ostatních státech se mnohdy ještě chodí do škol.

Jakmile pomine počáteční panika, lidé se doma usadí a začnou vehementně využívat videokonferencí a streamovaných médií k práci, vzdělávání i zábavě, začne ten největší nápor.

Američtí operátoři AT&T a Verizon hlásí rapidní nárůst využití sítě, ale jejjich kapacita zatím stačí.

Dokončení článku najdete na serveru Živě.cz >>>