Předčasný únik výsledků: Googlu klesl zisk o 20 procent

Google

Google Zdroj: Google CZ

Americké internetové společnosti Google klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 20 procent na 2,18 miliardy dolarů (41,2 miliardy korun). Příjmy se zvýšily o 45 procent na 14,1 miliardy dolarů.

Google měl zveřejnit výsledky hospodaření až po uzavření trhu, výsledky se však objevily omylem dříve. Google uvedl, že tiskárna R.R. Donnelley & Sons zaslala výsledky americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) dříve. Akcie firmy reagovaly na oznámení poklesem o devět procent a obchodování s nimi bylo později zastaveno, aby investoři mohli zprávu strávit.

Vývoj akcií Googlu za poslední měsíc

Vývoj akcií Googlu za poslední měsíc (Yahoo)Vývoj akcií Googlu za poslední měsíc (Yahoo) | yahoo

Po odečtení provizí, které platí firma svým reklamním partnerům, příjmy činily 11,33 miliardy dolarů. Zisk na akcii bez započtení mimořádných položek souvisejících s účetními změnami a restrukturalizací činil 9,03 dolaru. Analytici čekali zisk až 10,63 dolaru na akcii a příjmy 11,5 miliardy dolarů.

Ke slabým výsledkům také zřejmě přispěl silný dolar. Bez zahrnutí změny směnných kurzů by příjmy byly o 136 milionů USD vyšší. Bez převzetí výrobce mobilních telefonů Motorola by příjmy stouply jen o 18 procent.

Již čtvrté čtvrtletí za sebou firma oznámila pokles průměrné ceny za proklik (CPC), která je měřítkem toho, jakou cenu platí inzerenti Googlu. Průměrná CPC se meziročně snížila o 15 procent a ve srovnání s druhým čtvrtletím o tři procenta.

Google v květnu dokončil převzetí ztrátového výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility za 12,5 miliardy USD, kterého se nyní snaží vrátit k zisku. Google nedávno překonal Microsoft a stal se druhou největší technologickou firmou v USA podle tržní kapitalizace, napsaly agentury AP a Reuters.

České pobočce internetového giganta se naopak daří. Obrat jejího hlavního byznysu, tedy prodeje reklamy a dalších služeb, roste letos stejně jako loni o desítky procent. Podle kvalifikovaných odhadů Google loni v Česku utržil kolem 1,5 miliardy korun.