PŘEHLEDNĚ: Fenomén Klarna dorazil do Česka. Jak funguje nakupování na splátky s aplikací

Spoluzakladatel a výkonný ředitel Klarny Sebastian Siemiatkowski.

Spoluzakladatel a výkonný ředitel Klarny Sebastian Siemiatkowski. Zdroj: Klarna

Na tuzemský trh vstupuje švédská Klarna, největší evropská fintech společnost. Ve známost vešla především díky službě „kup nyní, zaplať později“, kterou poskytuje obchodníkům i koncovým zákazníkům. Co to je Klarna? Kde s ní nakupovat a platit? Jaké jsou výhody i nevýhody systému a jaké partnery má Klarna v Česku?

Co je to Klarna?

Jedná se o největší evropskou fintech společnost původem ze Švédska, která působí ve více než 45 zemích a zaměstnává přes šest tisíc lidí. Ve známost vešla především díky službě „kup nyní, zaplať později“, kterou poskytuje obchodníkům i koncovým zákazníkům.

Jak funguje Klarna?

Čeští zákazníci mohou nově u vybraných maloobchodních partnerů a prostřednictvím online aplikace Klarna využívat takzvanou službu „Pay in 3“. Díky ní mohou rozdělit své online platby do tří měsíčních bezúročných splátek s využitím běžné debetní karty.

Zákazníci si tak mohou své náklady na nákup rovnoměrně rozložit a výrobek obdržet dříve, než zaplatí celkovou částku. Možnost flexibilních plateb Klarny už využívá přes 450 tisíc maloobchodníků po celém světě.

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Od kdy působí Klarna v Česku?

Švédská fintech společnost Klarna vstoupila na tuzemský trh letos 27. září.

Aplikace Klarna: Jak s ní platit

Cenu si zákazník rozloží do tří bezúročných plateb. První platba se provádí při nákupu a zbývající dvě platby jsou naplánovány automaticky každých třicet dní. Klarna si neúčtuje žádné úroky ani poplatky.

  1. Zákazník vybere možnost Klarna v košíku a zadá údaje své debetní nebo kreditní karty. Bez úroků a poplatků. Klarna provede kontrolu u úvěrové referenční agentury, která ověří zákazníkovu způsobilost.
  2. Jakmile prodejce potvrdí, že je objednávka na cestě, Klarna strhne zákazníkovi první platbu z jeho karty. Následně mu pošle oznámení, jakmile bude platba zpracována.
  3. Potom, kdy zákazník uhradí první platbu, mu Klarna bude každých třicet dní automaticky strhávat zbývající platby z karty. Vždy však dá zákazníkovi vědět předem.

Partneři Klarny: Kde nakupovat?

V České republice se mezi první partnery zařadily společnosti H&M, síť lékáren Pilulka, ale i český Footshop.

Jak navázat spolupráci s Klarnou?

Nejjednodušší cesta je přes webové stránkách Klarny v sekci „pro obchodníky“. 

Alternativy: Nakupování na splátky v Česku

Kromě klasického nákupu na splátky, který umožňuje například společnost Home Credit nebo Hello Bank, fungují v Česku firmy, které nabízejí podobnou službu jako nyní Klarna.

Patří mezi ně:

  • Twisto
  • Alza.cz
  • Mallpay

Výhody aplikace Klarna

  • Pokud zákazník platí své splátky včas, nehrozí mu žádné poplatky ani úroky. 
  • S využitím Klarny získává zákazník automaticky přístup k exkluzivním nabídkám a odměnám.
  • Klarnu podporuje řada obchodníků při placení, včetně Macy's, Etsy a další.

Nevýhody Klarny a na co si dát pozor

  • Pokud svou platbu zákazník neprovede v řádném termínu, může mu být účtován poplatek až sedm dolarů, tedy zhruba 170 korun.
  • Ačkoliv se jedná o bezúročné půjčky, neznamená to, že RPSN je automaticky nulové. Pokud se s platbou opozdíte, RPSN může vzrůst až do výše dvaceti procent.