Prima zvažuje prodej studií R1

Televize Prima uvažuje o prodeji regionálních studií, sdružených do sítě R1. Tu tvoří pět místních stanic R1 Genus (Liberecko), R1 Lyra (Ústecko), R1 Zak (Plzeňsko), R1 Vysočina a R1 Morava (Olomoucko). „Jestli budou regiony pokračovat na Prima Love nebo je prodáme, bude věcí jednání v následujících dnech,“ uvedl zdroj z Primy, který si nepřál být jmenován. Podle něj jsou na stole dvě varianty – prodej celé sítě R1 nebo po jednotlivých studiích.

Úvahy o prodeji malých televizí jsou dalším krokem čerstvého tahu FTV Prima, která si chce od 1. ledna 2012 vyměnit u hlavního programu stávající licenci za licenci pro Prima family. Druhá komerční televize se tak zbaví nutnosti sdílet vysílací frekvence s malými televizemi. Toho před lety využil podnikatel Jaroslav Berka, když sestavil vlastní regionální síť RTA. Ta v některých regionech vstupuje v určitých časech do vysílání Primy. Na jiných místech tak činí R1, kterou ovládá FTV Prima. Mezi Berkou a Primou dlouhodobě doutnají napjaté vztahy.

Na nečekaný manévr Primy Berka reagoval s předstihem, když svá studia před několika dny prodal doposud neznámému kupci. „Prodej se týká pěti studií v Ostravě, Brně, Zlínu, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Kupec si nepřál uvést jméno, chce to oznámit sám. Předpokládám, že s RTA budu i nadále spolupracovat v nějaké konzultantské pozici,“ uvedl Berka. Podle některých spekulací by se novým majitelem RTA měla stát finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Ta to však oficiálně popřela.

Nákup místních televizí R1 by mohl být zajímavý pro někoho, kdo má velmi dobré kontakty v Nově, Primě nebo České televizi. Všechny zvažují posílení regionálního vysílání. Kupříkladu nový ředitel ČT Petr Dvořák ve svém projektu oznámil záměr posílení regionálních center „v místech jako například Plzeň, České Budějovice, Ústí nad Labem, Hradec Králové a Jihlava“. Samotný Dvořák má od devadesátých let vazby na PPF, jako její manažer byl v roce 2003 poslán řídit Novu.