Prodej tabletů trhá rekordy. Letos vzroste o polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: MobilMania.cz

Zájem o tablety na konci loňského roku byl mnohem vyšší, než se čekalo. Proto výzkumná společnost IDC zvýšila odhad prodeje počítačových tabletů pro letošní rok. Podle nového odhadu mají dodávky na trh letos stoupnout o 54 procent na 106 milionů.

V předchozí předpovědi společnost IDC čekala, že letos výrobci dodají na trh 88 milionů tabletů. Loni se podle IDC prodalo téměř 68,7 milionů tabletů, což bylo zhruba třiapůlkrát více než v roce 2010, kdy se prodalo jen 19,4 milionu tabletů. IDC přitom čekala, že prodej dosáhne 63,3 milionu.

K růstu na konci roku podle IDC přispěl nový levný tablet Kindle Fire od firmy Amazon.com s operačním systémem Android. IDC původně čekala, že Fire sníží prodej dalších tabletů s Androidem a nebude mít téměř žádný dopad na iPad firmy Apple. Místo toho se ukázalo, že dobře si vedly všechny tablety, včetně iPadu a Firu.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se prodalo 28,2 milionu tabletů, tedy zhruba dvaapůlkrát více než předloni. Prodej iPadu se zvýšil na 15,4 milionu ze 7,3 milionu ve stejném období předchozího roku.

Prodej tabletů je však nízký ve srovnání s celkovým prodejem osobních počítačů. Loni bylo na trhy dodáno více než 350 milionů osobních počítačů a prodej by byl ještě vyšší, kdyby kvůli povodním v Thajsku neměli výrobci nedostatek pevných disků, napsala agentura AP.