Prodeje Blu-ray disků dál rostou, DVD naopak bojují s krizí

ilustrační

ilustrační Zdroj: profimedia.cz

ilustrační
ilustrační
ilustrační
ilustrační
5
Fotogalerie

Se zvyšujícím se podílem kvalitních televizorů v domácnostech stoupá zájem o dražší disky, které nesou obraz ve vysokém rozlišení. Největší tuzemský distributor filmových nosičů Bontonfilm jich loni prodal více než 1,5 milionu. 

Představuje to téměř dvě pětiny ze čtyř milionů, které si lidé pořídili. Třetina z celkového počtu připadá na Blu-ray disky s vyšším rozlišením, než má DVD. „Jejich prodej je rok od roku vyšší a právě stoupající obliba prémiového formátu obrazu poskytuje prostor a budoucnost pro disky s ultra vysokým rozlišením,“ domnívá se generální ředitel Bontonfilmu Martin Palán.

Ve stoupající poptávce po vysoké kvalitě obrazu i zvuku tak vidí firma jasný trend. „Masové sledování filmů doma má a bude mít mnoho podob. DVD bude například více doplňováno a nahrazováno digitální distribucí. Lidé ale stále budou chtít vidět filmy v té nejlepší dostupné kvalitě, a ta bude k dostání vždy především na fyzickém nosiči,“ dodal.

Obdobný trend vnímá i dvojka na tuzemském trhu distribuce filmových nosičů, společnost Magic Box. Zatímco v roce 2014 prodala přes milion kusů DVD, předloni to bylo 872 tisíc a v loňském roce už jen 728 tisíc. Naopak prodeje Blu-rayů stouply meziročně o tři procenta na 169 tisíc kusů.

„Pokles DVD je způsoben každoročním nárůstem legální digitální distribuce, jako jsou iTunes nebo videotéka Voyo,“ soudí mluvčí firmy Jana Šafářová. „Blu-ray formát upřednostňují fanouškové, kteří chtějí mít doma fyzický nosič, a proto v tomto segmentu nenastává pokles,“ dodala s tím, že také hodně záleží na tom, jak silná je filmová nabídka v daném roce.

Na stoupající zájem o disky s vyšším rozlišením a kvalitnějším obrazem proto obě firmy zareagovaly vydáváním disků se čtyřikrát vyšším rozlišením, než má Blu-ray, označovaných jako UHD, tedy Ultra High Definition. Magic Box je produkuje od loňska, Bontonfilm s nimi začíná. „Vydávání filmů ve formátu UHD je stále v počátcích. Nicméně my i velká hollywoodská studia jsme přesvědčeni, že mu patří budoucnost ve sledování filmů doma,“ podotkl Palán.