Prodejem Financial Times to nekončí. Vydavatelství Pearson propustí tisíce lidí

Londýnské sídlo vydavatelství Pearson, budova Shell Mex (vpravo)

Londýnské sídlo vydavatelství Pearson, budova Shell Mex (vpravo) Zdroj: James Petts, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Britská vydavatelská a vzdělávací společnost Pearson hodlá v rámci restrukturalizace zrušit 4000 pracovních míst. To odpovídá deseti procentům její celkové pracovní síly. Oznámila to firma, která se potýká se zpomalením růstu na trzích ve Spojených státech a s nejistou poptávkou v rozvíjejících se zemích.

Společnost v letošním roce vynaloží na restrukturalizaci 320 milionů liber (více než 11 miliard korun). Firma hodlá v rámci restrukturalizace snížit náklady o zhruba 350 milionů liber ročně a zaměřit se na menší počet aktivit, napsaly agentura Reuters a Bloomberg.

Společnost Pearson již loni oznámila prodej deníku Financial Times zaměřeného na ekonomiku a finanční trhy. Firma se rovněž dohodla na prodeji svého polovičního podílu v mediální skupině The Economist Group, která vydává týdeník The Economist.

Cena akcií společnosti Pearson se od loňského března propadla o více než polovinu a ve středu se dostala na nejnižší úroveň od července 2009. Po dnešní zprávě o plánované restrukturalizaci však akcie podniku posílily o osm procent.