Protiúder Samsungu: chce zakázat prodej iPadů a iPhonů v Holandsku

Patentový spor Samsung x Apple

Patentový spor Samsung x Apple

V patentovém absurdistánu je veselo. Je totiž docela možné, že Apple dostane zákaz prodeje svých telefonů a tabletů v Holandsku z důvodu stížnosti konkurenčního Samsungu na porušování patentů. V sousedním Německu mají přitom rivalové pozice obrácené a své tablety zde nesmí nabízet Samsung na popud stížnosti Applu. O holandském případu informoval WebWereld a dnes by měl haagský soud při prvním zasedání k tomuto případu projednávat, zda jsou důvody k zákazu prodeje iPadů a iPhonů oprávněné.

Samsung požaduje zákaz distribuce tabletů iPad a iPad 2 s 3G modulem a telefonů iPhone, a to jak pro mateřskou společnost, tak pro dílčí distributory. Důvodem je porušování patentů souvisejících s využitím technologie 3G, tedy mobilních datových sítí. Apple nabídl 3G až s iPhonem a do té doby mobilní datové přenosy nevyužíval žádný jeho produkt. Podle právníků Samsungu se ale od té doby společnost dopouští porušování patentových práv, protože nelegálně některé chráněné technologie bez souhlasu vlastníka patentových práv. Čtyři takové patenty týkající se 3G má Samsung.

Jenomže Samsung nemusím mít vyhráno. Jedná-li se o obecné patenty, má povinnost poskytnout licenci k využívání třetím stranám za „přiměřených podmínek“. A to bude hlavní obranný štít Applu. Na soudu bude rozhodnout, zda patenty Samsungu do této kategorie spadají.

Je to smutné i úsměvné zároveň, ale v patentových sporech jsou dnes velké peníze a právníci musí bojovat. Postupu Samsungu se proto nemůžeme divit. U holandského soudu vycítil příležitost a snaží se získat navrch. Se stejnými, ale i dalšími patenty se proti Applu snaží bojovat i v Německu, kde má aktuálně lepší pozici Apple, a dále také třeba ve Francii, Jižní Koreji či Japonsku. Apple se zase opírá o své průmyslové vzory, případně jiné patenty, rovněž na více polích.