První cenová kalkulačka dostala akreditaci ČTÚ

mobil

mobil Zdroj: profimedia.cz

Český telekomunikační úřad vydal akreditaci první cenové kalkulačce Tarifomat. Ta má sloužit zákazníkům pro srovnání cen často velmi nepřehledných tarifů tuzemských mobilních operátorů.

Tarifomat zatím jako jediný prošel více než měsíčním schvalovacím procesem ČTÚ. Během testu posuzoval úřad spolu s nezávislým technickým auditorem funkčnost, dostupnost, přesnost výpočtu, aktuálnost, komplexnost, transparentnost a nezávislost. Akreditovaná kalkulačka pak spotřebiteli zaručuje, že jejím prostřednictvím získá objektivní a nejnovější údaje o tarifech mobilních operátorů.

„Akreditace umožní uživatelům jednoduchým a přehledným způsobem srovnat ceny služeb elektronických komunikací a vybrat si tu nejvhodnější službu,“ uvedl předseda úřadu Pavel Dvořák.

TarifomatTarifomat

Podle Petra Fajmona z Tarifomatu bezmála 80 procent zákazníků v Česku přeplácí svůj mobilní tarif. Cenové kalkulačky pak mohou uživatelům ušetřit i více než 3 tisíce korun za rok.

ČTÚ byl v posledních měsících pod palbou kritiky kvůli údajně vysokým cenám mobilních služeb a nedostatečné regulaci mobilního trhu. Cenová kalkulačka má podle něj podle něj k zpřehlednění situace na trhu přispět.

Akreditace má omezit vazby na určitého operátora

Úřad původně plánoval vyvinout vlastní nástroj srovnání, nakonec se rozhodl certifikovat kalkulačky cizí. Vedle Tarifomatu fungují další weby nabízející porovnání cen mobilních operátorů. Například Srovnavatel.cz, Srovnanitarifu.cz, Mobilyzator.cz nebo dTest.cz/tarify. Akreditaci ale zatím nesplnily.

Přínos certifikace pro server Mobilmania vysvětlil Roman Nováček z Tarifomatu.cz: „Spatřujeme ho v tom, že se omezí prostor pro falešné kalkulačky, které jsou ve skutečnosti navázané na jednoho operátora a zákazníka klamou, jen aby získaly nějakou smlouvu. Náš Tarifomat spolupracuje se všemi operátory a nabízí všechny jejich tarify, ne jen nějaký „výcuc“, ze kterého by zákazník získal dojem domnělé nevýhodnosti ostatních.

„Největší přínos Tarifomatu vidíme v tom, že jako jediní zákazníkům pomáháme s celým procesem od objednávky, přes převod telefonního čísla až k nové aktivaci. Tuhle pomoc ostatní kalkulačky nenabízí,“ říká Nováček.

Tarifomat spolupracoval s britským serverem BillMonitor.com, jedním z nejznámějších podobných kalkulátorů na světě. „Největší problém podobných kalkulaček je počítání minutových tarifikací - v případě, že má hovor 1 minutu a 10 vteřin, tak si Vodafone díky tarifikaci 60+1 naúčtuje přesně 70 vteřin, T-mobile ovšem 90 vteřin (tarifikace 60+30) a O2 dokonce 120 vteřin (tarifikace 60+60). Ale jak zjistit, kolik minut zákazník doopravdy provolal a kolik minut mu operátor naúčtoval? To byl například jeden z problémů, které jsme s ČTÚ řešili,“ dodal Nováček.