Nejhorší služby za nejvyšší ceny. ČTÚ selhává, tvrdí studie

Nejlépe placeným úředníkem na ČTÚ je předseda Rady Pavel Dvořák

Nejlépe placeným úředníkem na ČTÚ je předseda Rady Pavel Dvořák Zdroj: E15

Nejhorší služby za nejvyšší ceny, to je realita českého telekomunikačního trhu. Tvrdí to studie Informačního institutu, podle níž za to může lhostejnost Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který řídí Pavel Dvořák. Ten přitom prý porušuje zákon.

„Česko se na mapě Evropy v 3G pokrytí blíží spíše diktátorskému Bělorusku než západním zemím. Pro tuzemské venkovské oblasti to znamená, že jsou zcela nedostupné ve vysokorychlostních mobilních datech a to zásadně brání jejich ekonomickému rozvoji. Vysoké ceny za dataroaming v zahraničí zásadně omezují naše drobné exportéry a naši konkurenceschopnost vůči zahraničí,“ komentoval studii ekonom Pavel Kohout.

„A že za nejhorší 3G sít platíme nejvyšší ceny v celém vyspělém světě, je už jenom třešnička na dortu, kde jediným vysvětlení je, že ČTÚ nevykonává svou práci optimálně,“ dodává Kohout.

Pohádkové marže

Díky přemrštěným cenám a nízkým investicím do rozvoje sítě jsou si pak čeští operátoři schopni ve svých skupinách udržovat jedny z nejvyšších marží. Ty se jak u T-Mobilu tak Telefóniky O2 pohybují okolo jinde málo vídaných 45 procent.

ČTÚ podle studie tím, že neplní své zákonné povinnosti, tj. vytváření podmínek pro řádnou hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů, umožnil vznik oligopolu tří tuzemských mobilních operátorů. Český zákazník pak musí platit v průměru nejvyšší ceny za mobilní volání v celém vyspělém světě a Česko má nejhorší pokrytí 3G sítí v celé Evropské unii.

Marže ve skupině T-MobileMarže ve skupině T-Mobile

Marže ve skupině Telefónica O2Marže ve skupině Telefónica O2

Národní regulátor podle studie selhává v několika ohledech. „Skutečnost, že u nás stále fungují jenom tři operátoři a ČTÚ doposud neudělal nic, aby si skutečně konkurovali, selhal ve své zákonné povinnosti, protože nevytváří podmínky pro řádnou hospodářskou soutěž,“ míní ředitel institutu a autor studie Petr Cibulka. Jako příklad uvádí T-Mobile, který ze svého neomezeného tarifu udělal tarif s limitem 300 minut nebo snížení datového limitu z 500 na 100 MB u O2.

Intenzita 3G pokrytí v Evropě:

pokrytí 3Gpokrytí 3G|Mosaik Solutions

„Když společnost T-Mobile udělala ze svého neomezeného tarifu tarif s limitem 300 minut, tak to ČTÚ nezajímá; když O2 snížila datový limit z 500 na 100 MB, tak ČTÚ nezasáhl; a když operátoři zvýšili účtování na“ po minutách“, kdy zákazník platí, když už nevolá, tak to, překvapivě, ČTÚ vůbec neřeší. Všechny zmíněné kroky vedoucí proti zájmům zákazníků národní regulátor přechází flagrantní pasivitou, čímž české spotřebitele, jak mu ukládá zákon, nechrání. Český zákazník tak je ponechán na pospas mobilním obrům s miliardovými zisky a nemá možnost svobodného výběru,“ řekl Cibulka.

Český telekomunikační úřad a jeho šéf Dvořák jsou podřízení Ministerstvu průmyslu a obchodu. Právě přes něj by měl jít na nefungujícího regulátora vyvinout nátlak. „MPO může na ČTÚ vyvinout nátlak,“ potvrdil možnosti řešení Cibulka. A věří, že jeho studie může stojaté vody rozpohybovat. Odvolává se na jeho předešlou studii, na jejímž základě nebyl prodloužen mandát šéfovi Energetického regulačního úřadu Josefu Fiřtovi.

ČTÚ porušuje zákon, tvrdí studie. Zleva: Pavel Kohout (ekonom, člen NERV), Petr Cibulka (ředitel Informačního institutu) a Aleš Rádl (poslanec).ČTÚ porušuje zákon, tvrdí studie. Zleva: Pavel Kohout (ekonom, člen NERV), Petr Cibulka (ředitel Informačního institutu) a Aleš Rádl (poslanec).|Jan Sedlak

Poslanec Aleš Rádl na konferenci sdělil, že situaci bude chtít řešit na jednání hospodářského výboru. „Budu požadovat po ministrovi obchodu a průmyslu, aby se problematice jemu podřízenému ČTÚ věnoval,“ dodal Rádl. Podle Kohouta by se pak mělo zasáhnout přímo v komunikačním úřadu. „Je zapotřebí provést změny v rámci ČTÚ,“ řekl.

Informační institut v dokumentu podle autorů předkládá relevantní informace o celém trhu a poukazuje na zavádějící informace, se kterými ČTÚ pracuje. Šéf úřadu Dvořák ve veřejných diskusích a prohlášeních často argumentuje vlastními daty, ty jsou ale podle kritiků zkreslené. „ČTÚ si zvolil nástroje, které mu umožňují nekonat,“ myslí si poslanec Rádl. Informační institut v současné době pracuje na další studii, která by měla popsat, jak celou situaci řešit a jak docílit levnějšího volání a kvalitnější sítě.