První pokuta pro Apple od Evropské komise. Gigant hodlá rozhodnutí napadnout

Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise (EK) pokutu více než 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard Kč). Sankce je za to, že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store, oznámila komise. Pro Apple je to první pokuta, kterou od antimonopolního orgánu Evropské unie dostal. Apple hodlá rozhodnutí napadnout u soudu.

Vyšetřování odstartovala stížnost, kterou v roce 2019 podala na Apple švédská streamovací služba Spotify.

„Apple po desetiletí zneužíval svého dominantního postavení na trhu distribuce aplikací pro streamování hudby prostřednictvím obchodu App Store,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Dělal to tím, že omezoval vývojáře v informování spotřebitelů o alternativních a levnějších hudebních službách dostupných mimo ekosystém Applu. To je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné,“ dodala.

Apple rozhodnutí EU kritizuje a hodlá je napadnout u soudu. „Rozhodnutí bylo přijato navzdory tomu, že Evropská komise nezjistila žádné věrohodné důkazy o škodách pro spotřebitele. Ignoruje realitu trhu, který prosperuje, který je konkurenční a který rychle roste,“ uvedla americká firma ve sdělení, z něhož cituje agentura Reuters.

Apple dodal, že největší přínos z tohoto rozhodnutí bude mít firma Spotify. Její představitelé se s lidmi z EK setkali v této záležitosti více než pětašedesátkrát, uvedl Apple.