Psion Series 3a. Připomeňte si legendární kapesní počítač, který předběhl svou dobu

Video placeholde

Kapesní počítač Psion Series 3a byl v době, kdy telefony vypadaly jako kufry a přenosné počítače jako tlusté encyklopedie, doslova zjevením. Na svou dobu měl prostornou obrazovku, plnohodnotnou QWERTY klávesnicí a příjemné rozměry. 

První Psion Series 3 přišel na trh v roce 1991, Series 3a z roku 1993 především zvedla rozlišení displeje a přidala více paměti. Unikátní konstrukce Psionu 3 přitom i dnes působí moderně. Při rozevření se zadní část s bateriemi mírně nadzvedne pro příjemnější sklon klávesnice. Široký černobílý displej s rozlišením 480 na 160 bodů poskytne dostatek prostoru pro psaní textů, vyplňování tabulek nebo organizování času.

Napájení zajišťují dvě tužkové baterie. U tohoto starého počítače tak stačilo jen vložit baterie a bez problémů se spustil i po více jak 20 letech. U dnešních telefonů s takovou životností raději nepočítejte. I na dnešní dobu je přitom skvělá výdrž počítače, který dokáže na dvě baterky pracovat přes 30 hodin. Samozřejmě displej není podsvícený a procesor běží jen na taktu necelých 8 MHz, ale vše je funkční.

Psion Series 3a pochopitelně neměl připojení k internetu. Soubory se ukládaly do paměti nebo na dvě speciální paměťové karty a ven jste je mohli dostat po připojení kabelem k počítači. Přesto základní nabídka programů dokázala zajistit tehdejší požadavky. Tento kapesní organizér obsahoval adresář s kontakty, textový editor, kalendář, tabulkový procesor a vestavěný programátorský editor jazyka OPL pro vytváření dalších aplikací.


Celý článek najdete na serveru Mobilmania.cz >>>