Půl miliardy Číňanů využívá internet

Počet uživatelů internetu v Číně již překročil hranici půl miliardy. Čínské centrum pro informace o internetové síti CNNIC dnes oznámilo, že na konci listopadu internet používalo 505 milionů uživatelů, tedy zhruba 37,7 procenta populace.

Číně patří podle počtu uživatelů celosvětově první příčka, podíl obyvatel na síti je však stále velmi nízký. V technologicky rozvinutějších zemích východní Asie, jako Japonsko a Jižní Korea, internet používá více než 70 procent populace. Počet uživatelů mikroblogů na konci listopadu dosáhl 300 milionů. Výrazně se tak zvýšil ze 195 milionů na konci června, dodala CNNIC.

Vláda Pekingu v prosinci oznámila zpřísnění kontroly nad mikroblogy, které trápí úřady kvůli rychlému šíření zpráv. Uživatelé dostali tři měsíce na to, registrovat se pod svými skutečnými jmény, jinak budou čelit právním problémům, napsala agentura Reuters.

Mikroblogy a sociální sítě se těší v Číně velké oblibě a v poslední době se staly klíčovými fóry pro vyjádření názorů veřejnosti, včetně nespokojenosti občanů s politikou vládnoucí strany a s činností úřadů. Vláda se tak snaží všemožně internet omezovat, protože si je dobře vědoma toho, že prostřednictvím internetu by mohli odpůrci režimu zorganizovat mohutná protestní hnutí.