Původní Želvy ninja vycházejí v Česku, zájem překvapil i vydavatele

Želvy ninja

Želvy ninja Zdroj: Repro E15

Patří k nejúspěšnějším popkulturním značkám světa, ale čeští čtenáři si původní příběhy Želv ninja doposud přečíst nemohli. Nyní to mění nakladatelství Comics Centrum, které v evropské premiéře začíná prodávat kolorovanou verzi původních komiksů Želvy ninja z roku 1984.

Právě tyto komiksy Kevina Eastmana a Petera Lairda spustily sérii, která zahrnuje řadu televizních seriálů, několik filmů, nespočet komiksových alb a také návazného merchandisingu. „Jednání o licenci pro Českou republiku trvala téměř rok. Cena se nakonec vyšplhala k desítkám tisíc dolarů, což je naše nejdražší licence vůbec,“ říká Václav Dort, šéf nakladatelství Comics Centrum, které vydává slavné komiksy Vrána, Hellboy nebo Sin City.

V plánu je vydání celkem čtyřiceti knih komiksů po 160 stránkách. Ačkoli by si nakladatelství přálo uvádění jednotlivých komiksů v měsíční periodicitě, prozatím to není možné. „Americký vydavatel začal tuto řadu kolorovat od prostředku, bude tedy chvíli trvat, než bude k dispozici komplet. Do té doby budeme vydávat pomaleji,“ prozrazuje šéf Comics Centra.

Druhý díl je tak plánován na počátek září. Celková doba vydání bude několik let, navíc dál vznikají nové příběhy, jejichž vydání Dort do budoucna nevylučuje.

Návrat do trafik

Vedle klasické distribuce a vlastního e-shopu budou nové Želvy ninja k dostání také v trafikách. „K tomuto způsobu prodeje se vracíme po letech. Důvodem je masový potenciál značky, která zajímá všechny generace,“ říká Dort. Každopádně na stáncích budou Želvy ninja k dostání asi později.

Již v den zahájení prodeje je první náklad takřka rozprodán a nakladatelství chystá dotisk. „Překvapuje nás, jak pozitivně na Želvy ninja reagují všechny možné cílové skupiny včetně žen,“ doplňuje Dort. Zároveň připomíná, že právě Želvy ninja byly jedním z prvních seriálů svého druhu, které se počátkem devadesátých letech objevily na televizní obrazovce a spustily první vlnu popularity želvích hrdinů v Česku.