Radiokomunikace investují stamiliony do datových center

Datové centrum TOWER Českých Radiokomunikací

Datové centrum TOWER Českých Radiokomunikací Zdroj: Jan Sedlak

České Radiokomunikace spouští datové centrum v Žižkovské věži a plánují expanzi do celého Česka. Investují stovky milionů korun.

GTS, DHL a dalším tuzemským provozovatelům datových center vyrostla nová silná konkurence. Do oblasti hostingu a server housingu totiž hodlají vstoupit České Radiokomunikace, které v Česku provozují síť pro televizní a rozhlasové vysílání. ČRa první prostory pro umístění serverů zákazníků otevřely v prostorách Žižkovské věže a v průběhu následujících měsíců zároveň chtějí svá datová centra rozšířit po celé České republice. Investovat do nich hodlají stovky milionů korun.

Datové centrum Tower vyrostlo v uvolněných prostorách po přechodu z analogového na digitální vysílání a umožňuje především firmám umístit své serverové jednotky do racků s kompletně připravenou infrastrukturou a konektivitou. „Po přechodu na digitální vysílání se nám na Žižkově uvolnily prostory. Jejich přebudování na datová centra bylo logické vyústění,“ sdělil novinářům při otevírání centra generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

Připojení 15 operátorů na jednom místě

ČRa chtějí těžit především z toho, že disponují vybudovanou infrastrukturou a v prostorách Žižkovské věže se navíc sbíhají linky 15 tuzemských operátorů a internetových poskytovatelů v jednom peeringovém uzlu. Radiokomunikace se ale snaží nabídnout především vlastní páteřní linku. „Máme vlastní linku, ale pokud zákazníci budou chtít, mohou se připojit také k jiným poskytovatelům,“ popisuje výhody žižkovského datacentra Marcel Procházka, který má v ČRa na starost rozvoj a strategii služeb. Kapacita datového připojení startuje od rychlosti 1 Gb/s a maximální příkon na jeden rack 15 kW.

V Radiokomunikacích věří, že mohou zajistit prakticky stoprocentní chod instalovaných serverů. Představitelé firmy se opět opírají o vybudovanou infrastrukturu a silné zázemí, díky kterému už několik let provozují stabilní televizní a rozhlasové vysílání. „U datových center chceme nabídnout podobnou kvalitu, jakou nabízíme v případě televizního vysílání,“ slibuje šéf ČRa Kamil Levinský. „Nejsme kdejaká firma, která si postaví datové centrum někde za Prahou a po 5 letech už nebude existovat,“ dodává.

České Radiokomunikace od loňského podzimu provozují službu Smart Cloud. Hostované servery do ní mohou zálohovat svá data.České Radiokomunikace od loňského podzimu provozují službu Smart Cloud. Hostované servery do ní mohou zálohovat svá data. | Jan Sedlak

Historicky kontroverzní budova na Žižkově má ke spolehlivému provozu dobré předpoklady. Kromě strategického umístění v nezátopové zóně disponuje třemi nezávislými přípojkami vysokého napětí. „I kdyby nastal kompletní výpadek v jedné elektrárně, dostaneme napájení od jiné,“ říká Marcel Procházka. Součástí komplexu jsou také diesel generátory. Radiokomunikace zároveň umožňují zálohu dat ze serverů do cloudového prostředí Smart Cloud, které firma spustila loni na podzim. Celý systém tak splňuje zabezpečení TIER 3 s několika prvky TIER 4.

Datové centrum Tower v současné době čítá 64 připravených racků zaplněných z 20 procent, do budoucna ale bude možné jejich počet postupně rozšiřovat. A expanze se neplánuje pouze v Praze, ale po celé České republice. České Radiokomunikace chtějí k současným zhruba 40 tuzemským datovým centrům od různých poskytovatelů připojit celkem 9 svých vlastních objektů. V současné době už probíhá rekonstrukce jednoho centra ve Zlíně.

Investice ve stovkách milionů korun

„V období následujících dvou let plánujeme do datových center v Praze a regionech celé České republiky investovat stovky milionů korun,“ komentuje strategii Kamil Levinský. Kromě Prahy, Brna a Zlína se nové hangáry pro rackové servery vybudují také v Plzni, Českých Budějovicích, Jičíně, Hradci Králové, Pardubicích a Ostravě. Rychlá a ambiciózní expanze je možná především díky tomu, že Radiokomunikace po celé zemi vlastní síť vyspělých technologických objektů, což rozšiřování značně usnadňuje. Ve všech regionech se opět počítá s kvalitní konektivitou a napájením.

Síť objektů má také další výhodu. „Díky naší infrastruktuře jsme datová centra schopni stavět levněji než konkurence,“ upozorňuje Levinský. Současné centrum v Žižkovské věži i s návrhem vzniklo během pouhých dvou měsíců. ČRa plánuje svá datacentra rozšířit na plochu 2 tisíc metrů čtverečních, kterou osadí až tisícovkou racků.

Většina serverových racků prozatím zeje prázdnotou, zaplněno je zhruba 20 procent současné kapacity. ČRa ale počítají s rozšiřováním a po celém Česku chtějí namontovat až tisíc racků na ploše 2 tisíc metrů čtverečních.Většina serverových racků prozatím zeje prázdnotou, zaplněno je zhruba 20 procent současné kapacity. ČRa ale počítají s rozšiřováním a po celém Česku chtějí namontovat až tisíc racků na ploše 2 tisíc metrů čtverečních. | Jan Sedlak

České Radiokomunikace fungují už od roku 1963 a v současné době provozují a pronajímají digitální multiplexy a telekomunikační služby. Firma v minulém roce vstoupila na trh IT řešení, když rovněž ve vysílači na Žižkově zprovoznila veřejný Smart Cloud. Rozšiřovat své aktivity může díky vybudované infrastruktuře budov, věží, stožárů a telekomunikační sítě.

Trhu datových center a cloudů ČRa věří. „Všechno je to o datech a ta data musí být někde uložena a nějak přenášena a zpracovávána,“ říká Kamil Levinský. S tím, jak počet uživatelů internetu a přenášených dat roste, je také potřeba stále více datových center, v čemž číhá komerční potenciál. Umístění vlastních firemních serverů do center jako je Tower firmám umožní snížit náklady a zároveň se nemusí bát veřejného cloudu. „Ony firmy do cloudu stejně nakonec přejdou, ale prozatím často vyžadují alespoň částečný dohled nad vlastní infrastrukturou,“ myslí si Levinský.