Rakouská Immofinanz míří na trh multikin

multikino

multikino Zdroj: profimedia.cz

Mezi dva hegemony multiplexového trhu, společnosti Cinema City a CineStar, se tlačí nový hráč. Diváci zhlédnou první představení v kinosálech Premiere Cinemas v pražském obchodním centru Park Hostivař už 14. června.

Novou značku drží společnost Central European Cinemas, kterou podle obchodního rejstříku vlastní bývalý ředitel Palace Cinemas David Horáček. Za novým hráčem však podle zdrojů deníku E15 ve skutečnosti nepřímo stojí majitel Parku Hostivař, rakouská společnost Immofinanz. Do rozjezdu Premiere Cinemas údajně vložila zhruba 1,5 milionu eur, tedy téměř čtyřicet milionů korun.

Na místě nově budovaného multiplexu s osmi sály donedávna fungovalo jedno z multikin Cinema City. Ještě předtím tam bylo multikino Palace Cinemas ze sítě, která byla loni pohlcena právě izraelskou Cinema City.

Ukončení hostivařského provozu Cinema City však příliš neprospělo návštěvnosti obchodního centra. „Majitelé centra si uvědomili, že existence multikina má příznivý dopad na fungování celého Parku Hostivař,“ vysvětluje důvody startu Horáček.

Premiere Cinemas vybavuje svůj první multiplex digitálním projekčním systémem formátu 4K, polovina sálů bude zařízena na 3D projekce. Provoz v Hostivaři má být na dlouhou dobu jediným multikinem nové značky.

Čtěte také:

Kina přilákala o pětinu méně diváků

V Praze skončilo už druhé multikino

Cinema City se přehoupla do zisku 16,5 milionu korun

Horáček však do budoucna plánuje rozjezd takzvaných minimultiplexů, které mají menší kapacitu a lze je stavět v blízkosti vybraných hypermarketů. „V České republice jsme si vytipovali asi 25 měst do padesáti tisíc obyvatel,“ naznačuje Horáček.

Miliarda korun za vstupné

V Česku podle údajů Unie filmových distributorů v současnosti funguje 26 multiplexů se dvěma stovkami sálů. Trh ovládají dvě největší sítě – CineStar s jedenácti multikiny a Cinema City se třinácti provozy. V uplynulém roce se multikina na celkových tržbách všech kin ve výši 1,21 miliardy korun podílela téměř 83 procenty. Diváci tam tak za lístky utratili přes miliardu korun.