Recenze: iPhone 13 Pro Max je malým krokem pro uživatele, ale velkým skokem pro filmaře

Apple iPhone 13 Pro Max

Apple iPhone 13 Pro Max Zdroj: Adam Kos

Apple iPhone 13 Pro Max: vybalování
Apple iPhone 13 Pro Max: příslušenství
Apple iPhone 13 Pro Max:
Apple iPhone 13 Pro Max:
Apple iPhone 13 Pro Max: jestli nemáte rádi velké telefony, novinka od Applu nebude nic pro vás
36
Fotogalerie

Před dvěma týdny představil Apple novou řadu svých telefonů iPhone. Záhy začal předprodej a o týden později už měly modely iPhone 13 Pro Max měsíční dodací lhůtu. Takový je o ně zájem. Má ale vlastně smysl na nejnovější telefon od Applu čekat? Ano i ne. 

Apple iPhone 13 Pro Max je dosud největší telefon společnosti. Rozměrný 6,7“ displej s rozlišením 2778 × 1284 pixelů je schován do těla o výšce přes 16 centimetrů a šířce skoro osm centimetrů. Váha je pak poměrně citelných 238 gramů. Oproti loňské generaci tak telefon nepatrně přibral. Počítejte tedy s tím, že i kvůli použitým materiálům jako sklo a ocel budete o telefonu vědět – v ruce, kapse, dokonce i kabelce. Čtvrt kila rozhodně není zanedbatelných. Pokud se tedy obáváte, že by pro vás mohl být model 13 Pro Max příliš velký, tak si to myslíte zcela oprávněně. Sama velikost má ale své opodstatnění. Prvním faktorem, který ji ovlivňuje, je samozřejmě displej, druhým pak baterie. 

Nejlepší displej ve smartphonu

Modely 13 Pro letos přišly s dlouho očekávanou zvýšenou obnovovací frekvencí. Apple jejich displej nazývá Super Retina XDR s ProMotion, kdy ten poslední přídomek jednoduše značí adaptivní obnovovací frekvenci až 120 Hz. Znamená to, že displej může 10x až 120× za vteřinu obnovit obraz podle zobrazovaného obsahu. Dokonce i přirozeně zrychluje a zpomaluje podle toho, jak pohybujete svým prstem po displeji.

Má to ale jeden háček. Této funkce si zatím užijete jen v případě aplikací Applu a samotného prostředí iOS. Aplikace třetích stran nyní novinku neumí využít a fungují na předchozí 60Hz frekvenci. Jedná se ale jen o chybu, o které Apple ví a řeší její nápravu. Přepínání frekvencí má totiž fungovat automaticky, vývojáři nemají funkci do svých aplikací nijak implementovat.

Pořád se samozřejmě jedná o OLED technologii displeje. Apple z něho nicméně dokázal dostat o 25 procent více jasu ve srovnání s předchozí generací, takže i na přímém slunečním světle na displeji skutečně uvidíte, co zobrazuje. Špičkový jas pro HDR fotky a videa poskočil na až 1 200 nitů. Nechybí True Tone, široký barevný rozsah (P3) a kontrastní poměr (typický) je 2 000 000:1. Přítomen je samozřejmě také výřez pro čelní kameru a soustavu senzorů. Letos však prvně od představení modelu iPhone X v roce 2017 se zmenšenou plochou – podle Applu o 20 procent.

Video placeholde
Apple iPhone 13 a 13 Pro - preview nové generace iPhonů • MobilMania.cz

TrueDepth kamera má pořád 12MPx s clonou ƒ/2,2, nově je její objektiv posunutý úplně nalevo. Reproduktor se pak posunul z výřezu v displeji do samotného rámečku telefonu. Odtud tedy plyne ono šetření místem. Co na tom, že podobné řešení známe z telefonů s Androidem už léta. Samozřejmě to oceníte zejména při procházení fotek a sledování videí, ale informace o stavu baterie pořád nenajdete, žádné nové informace ve stavové liště tedy nehledejte (alespoň prozatím).

Paradoxně i když zde pak máme rušivý výřez, tak i s ním dokázal iPhone 13 Pro Max získat cenu za nejlepší displej ve smartphonu. Tu mu udělil specializovaný a nezávislý test DisplayMate na základě kombinace laboratorních testů a různých měření. Je třeba poznamenat, že v loňském roce toto ocenění obdržela i předchozí generace telefonu. Je nicméně fajn vědět, že se koukáte na displej, o kterém nezávislý specialista řekne, že je nerozeznatelný od dokonalého, a který v daném testu obdržel dosud nejvyšší hodnocení.

Zmenšený výřez do displeje rozhodně není nic, kvůli čemu byste si novinku běželi hned koupit, pořád vás to bude u videí štvát, obzvláště když se technologie Face ID stále nevylepšila a neumí poznat váš obličej v režimu telefonu na šířku. S ProMotion a adaptivní obnovovací frekvencí je to pak složitější. Zvyknete si na to okamžitě a prakticky to nevnímáte, proto se tato novinka hodně těžko hodnotí. Výhody poznáte, až když si do ruky vezmete starší telefon. A rychle jej zase zahodíte. 

Nejlepší výdrž baterie ve smartphonu

Co nejvíce vysává baterii zařízení? Samozřejmě, je to displej. Jenže ten v novém iPhonu díky své adaptivní obnovovací frekvenci umí energii šetřit. Umí samozřejmě trvale běžet v režimu 120 snímků za vteřinu, pokud to ale není potřeba, šetří baterii, aniž by uživatel něco poznal. Větší výdrž telefonu samozřejmě není jen displejemem. Celá řada iPhonů 13 přibrala, protože přináší větší baterii. Apple žádné hodnoty neudává, jen suše konstatuje navýšení výdrže. U recenzovaného modelu je to prý o 2,5 hodiny navíc oproti předchozí generaci. Video by tak měl telefon vydržet přehrávat po 28 hodin, audio pak zvládne 95 hodin. Z mnohých testů výdrže zařízení každopádně už nyní vyplývá, že iPhone 13 Pro Max je smartphone s vůbec nejdelší výdrží.

Horší je to s nabíjením, kdy se Apple schovává za prodloužení životnosti baterie, proto nabíjení omezuje na 20W v případě nabíjení skrze kabel, 15W v případě použití technologie MagSafe a 7,5W u běžných Qi bezdrátových nabíječek. A vězte, že v takovém případě procenta budou nabíhat hodně pomalu.  Jak ale zjistila společnost ChargerLAB, iPhonu 13 Pro Max můžete nabíjet příkonem až 27W. Apple si tedy nechává rezervu a evidentně nemá potřebu zmiňovat, že jeho telefony zvládnou rychlejší nabíjení, než sám deklaruje. I tak je ale nabíjení pořád chytré, protože plné tempo je použito do 40 procent kapacity baterie, pak se telefon přepne na pomalejší tempo 22W. Opět z důvodu prodloužení životnosti baterie.

V každém ohledu je ale nutné uznat, že baterie skutečně vydrží. Po jejím plném nabití totiž zvládne celý den, méně náročným uživatelům vydrží bez problémů dny dva. A to i při plnohodnotném zatížení zařízení. Při ostrém testu v Jizerských horách telefon celý den fotil jednu fotku za druhou a stále navigoval, kudy jít. Večer ještě stihnul přehrávat film, a přitom mu pořád zbývalo 39 procent baterie. 

Tři bratři

Sestava hlavního fotoaparátu se opět skládá z tria objektivů doplněných LiDAR skenerem a True Tone bleskem s pomalou synchronizací. Všechny tři objektivy jsou 12MPx. Širokoúhlý nabízí clonu ƒ/1,5 a optickou stabilizaci s posuvem snímače. Zde není o čem diskutovat. Každá fotografie, kterou pořídí, je jednoduše skvělá – za denního světla, v interiéru i v případě nočního režimu. Ultraširokoúhlý fotoaparát má clonu ƒ/1,8 a jednoduše vás s ním bude bavit fotit interiéry i rozsáhlé exteriéry. A k tomu zde máme teleobjektiv s trojnásobným přiblížením. Jenže jeho clona je ƒ/2,8. Co na tom, že poskytne o 0,5 přiblížení více, než tomu bylo v případě iPhonu 12 Pro, který měl clonu ƒ/2,2. I když se objektu dostanete skutečně blízko, musíte mít ideální světlo, jinak bude výsledek zašumený. Je sice fajn, že máte šestinásobný rozsah přiblížení mezi všemi objektivy, ale to „tele“ si prostě zasloužilo více. Respektive spíše méně.

Rozhraní aplikace Fotoaparát přineslo ještě dvě novinky. Fotografické styly jsou fajn, pokud jste ten typ fotografa, který prostě jen cvaká momentky a nehodlá si s fotografií dál hrát. Tomu přinesou předdefinované scenérie, mezi kterými se může pohybovat a nic víc neřešit. Jenže protože nejdou postprodukčně editovat, pokročilí fotografové je vyzkouší a zapomenou, že vlastně existují.

Bohatý kontrast se totiž nehodí na krajiny ani obecně tmavé objekty, teplý styl zase barví scénu do žluta, styl chladný naopak do modra. Je to logické, jenže problém je, že se pro ten který styl musíte rozhodnout ještě před focením. Zpětně jej neodstraníte a ne každý styl se hodí pro každou scénu. Proto si musíte dobře rozmyslet, zda je budete skutečně aktivně využívat, nebo na ně rovnou zanevřete. Výsledky z nich nejsou špatné, ale pořád je nutné se mezi nimi neustále přepínat, a to prostě brzy přestane bavit.

Sluší se poznamenat, že iPhone 13 Pro (Max) není podle nezávislých testů nejlepší fotomobil. V renomovaném testu DXOMark obsadil až bramborovou příčku. Vadí to? Vůbec ne, iPhone 13 Pro stále patří mezi nejlepších pět smartphonů na světě.

Parametry čelní kamery zůstaly shodné s předchozí generací. Disponuje tedy rozlišením 12MPx s clonou ƒ/2,2. I tak ale přináší některé novinky – Smart HDR 4 pro fotky, filmařský režim a ProRes video. A filmařský režim je právě to, co si možná zamilujete. 

Filmovým režisérem snadno a rychle

ProRes je funkce dostupná výhradně pro modely 13 Pro (podobně tomu bylo loni u ProRAW). Abychom to tedy upřesnili – bude dostupná. Aktuálně ji Apple piluje a přijde až s následující aktualizací systému. Díky své vysoké barevné věrnosti a nízké kompresi umožňuje nahrávat, zpracovávat a odesílat materiály v televizní kvalitě. A jak možná tušíte, opět jako první smartphone na světě.

Napříč celou produktovou řadou iPhone 13 pak přibyl v rozhraní aplikace Fotoaparát režim Film. Ten automaticky přidává do pořizovaného videozáznamu efekt malé hloubky ostrosti. Dá se to tedy připodobnit režimu Portrét, jen pro video, a s tím rozdílem, že tady funkce pracuje chytře. Díky rozpoznávání tváří totiž režim automaticky přeostří na novou osobu ve scéně, stejně tak umí přeostřovat mezi dvěma osobami, pokud na sebe jen pohlédnou.

Pokud nicméně chcete, scéně můžete vládnout zcela sami a přeostřovat si během nahrávání ručně. Jestliže to ale nestíháte, ničemu to nevadí. S přeostřováním si můžete hrát i v postprodukci, což iPhone nabízí jako jediný telefon. Informace o hloubce ostrosti videa se totiž ukládají se záznamem. Jistě, jedná se o první „generaci“ samotné funkce a vykazuje mnohé chyby. Stejně jako režim Portrét má problém s vlasy nebo chlupy zvířecích mazlíčku. Do Hollywoodu s touto funkcí opravdu hned nepojedete.

Neznamená to ale, že je určena k ignoraci. Pokud nenatáčíte vyloženě akční záběry, ale spíše ty plynulé, budete spokojeni. To ostatně i když se budete dívat na výsledek ve svém iPhonu. Tam obsažené chyby příliš neuvidíte. Když si pak pustíte záznam v televizi a budete hledat nedokonalosti, okamžitě je najdete. Modely iPhone 13 Pro podporují filmařský režim u širokoúhlého fotoaparátu i u teleobjektivu. Všechny modely jej pak zvládají dokonce i s čelní kamerou. Nechybí ani podpora Dolby Vision HDR. 

Má to celé smysl?

O výkonu zařízení není třeba úplně hovořit. Ten, který iPhone 13 Pro Max nabízí, aktuálně nemá limity. Ty se začnou objevovat nejdříve za dva roky, takže řada 13 má před sebou minimálně pět let bezproblémové existence v portfoliu společnosti. Ostatně v aktualizacích systémů a v podpoře pro zařízení je Apple jednoduše špička. Oceníte i technologii Ceramic Shield, tedy dle společnosti nejpevnější sklo na smartphonu a voděodolnost IP68, se kterou zařízení vydrží v šestimetrové hloubce po dobu 30 minut. Podporu 5G u nás pak aktuálně využije málokdo, někoho ale může potěšit i podpora dvou eSIM.

Aktuální cena v Apple Online Store je u modelu iPhone 13 Pro Max se 128GB pamětí 31 990 korun. V případě 1TB úložiště se ale dostanete na cenu 47 390 korun. K dispozici jsou čtyři barevné varianty: horská modř, stříbrná, zlatá a grafitově šedá. Aktuální „čekačka“ činí jeden měsíc, a bez ohledu na kombinaci paměti a barvy. Má tedy smysl do novinky investovat?

Celá recenze může budit až příliš pozitivní dojem. Ono totiž také prakticky není co hanit, navíc když je cenovka iPhonu nižší, než tomu bylo loni. Je ale pravdou, že oproti předchozí generaci je změn málo. Navíc nejste-li fotografové a na mobilu cvakáte jen momentky, je přechod z „dvanáctky“ prakticky zbytečný. Poměrně složitou situaci budou mít majitelé dva roky starých jedenáctek. Oproti těm už je posun větší – nejen ve fotografii, ale i v designu zařízení. Pokud pak hodláte vyměnit své iPhony XS a starší zařízení, dá se novinka s klidným svědomím doporučit. Těch nasčítaných změn už je v tomto případě skutečně hodně.