Češi během několika hodin vykoupili nové iPhony. Čekací lhůty nyní přesahují i měsíc

Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu.

Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu. Zdroj: Apple

Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu.
Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu.
Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu.
Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu.
Takto vypadaly prodejny společnosti Apple po spuštění prodeje nového modelu iPhonu.
21
Fotogalerie

Není tomu ani týden, co se začala prodávat nová řada telefonů iPhone 13. V pátek 24. září se začaly zákazníkům doručovat předobjednávky, novinky společnosti Apple jste mohli od tohoto dne zakoupit i v prodejnách. Jenže pokud jste dosud váhali, budete mít nyní problém zařízení sehnat.

Předobjednávky startovaly v pátek 17. září od 14 hodin, a kvůli zájmu o novinku se její doručovací lhůty postupně prodlužovaly. Nyní si tak na modely telefonů iPhone 13 počkáte i měsíc. Půjdete-li přímo do Apple Online Store, tak zjistíte, že modely iPhone 13 Pro, nehledě na velikost modelu, barevnou variantu a velikost úložiště, k vám doputují nejdříve v termínu od 29. října do 5. listopadu.

Se základní, a také levnější řadou je situace lepší. U iPhonů 13 se zobrazuje datum od 14. do 21. října, opět nezávisle na konfiguraci. O tom, že je nejmenší model „mini“ také nejméně žádaný, svědčí i fakt, že jej například v temně inkoustové barvě můžete mít už 7. října, nejpozději pak 14. října. Tato data jsou vztažena ke dni objednání 29. září.

Že je o nové iPhony 13 zájem, svědčí i zpráva jednoho z českých obchodníků řadících se mezi oficiální prodejce Apple Premium Reseller. Ten zmiňuje, že už v předobjednávkách byl o novou generaci iPhonů o polovinu větší zájem, než tomu bylo v loňském roce u iPhonů 12. Zároveň dodává, že největší poptávka je právě po vyspělejší řadě, tedy té s přídomkem Pro. S 31 procenty předobjednávek vedl iPhone 13 Pro Max. Z barev táhne temně inkoustová a růžová v případě iPhonů 13 a 13 mini, u modelů 13 Pro a 13 Pro Max vede grafitově šedá a horsky modrá. Už ke dni ostrého startu distribuce však prodejce uvedl, že zvládne pokrýt zhruba polovinu zájemců o nákup telefonů.

Problémy s fotoaparáty

Ještě před samotným představením novinek se očekávalo, že nový telefon bude  prodejním hitem. Podle červencové zprávy CNBeta čerpající z dodavatelského řetězce společnosti si Apple objednal u hlavního dodavatele čipů TSMC na 100 milionů čipů A15 Bionic, kterými je aktuální kvarteto osazeno. Apple si navíc zavařil tím, když stejným čipem osadil i nový iPad mini. I pokud má nyní zajištěn dostatek čipů, které jinak chybí po celém světě a doplácí na to ostatní výrobci od automobilek po výrobce chytrých ledniček, s dodávkami jiných komponent vyhráno rozhodně nemá.

Video placeholde
Tímto videem Apple představil nový iPhone 13 • Mobilmania.cz

Loni byla situace podobná, ale přece jiná. Z důvodu pandemie se dokonce iPhony 12 nepředstavily typicky v září, ale až v říjnu. I na ještě starší iPhone XS Max se čekalo déle než na ostatní modely. Dříve to mohlo být jen tím, že Apple neodhadl zájem uživatelů o novinku, loni za zdržení mohla pandemie a s ní spojené problémy s logistikou, letos jsou na vině především čipy.

I když to tak nicméně nemusí vypadat, pandemie se pořád podepisuje i na aktuálních dodávkách. Nová zpráva od NikkeiAsia totiž uvádí, že prodloužení dodacích lhůt je způsobeno dramatizací situace ve Vietnamu. Tamní dodavatelské řetězce se potýkají s omezenými dodávkami kamerových modulů, které se v zemi kompletují. Jejich složitost je navíc větší, než tomu bylo v loňském roce. Senzor OIS s posuvem snímače nově obsahují všechny čtyři modely a ne jen nejvyšší řada.

Nejen Vietnam ale i Čína

Situace by se měla zlepšit v půlce října. Alespoň tedy v tomto ohledu. Je zde totiž ještě faktor omezování velkých čínských společností tamní vládou, které tak musí zastavovat svou výrobu. Ta reaguje na dramaticky se zvyšující náklady na uhlí a zemní plyn, které se v zemi ve velké míře používají k výrobě elektřiny – vše pro zelenější svět a snižování emisí. Čínské společnosti tak aktuálně zažívají blackout, kdy je jich většina zavřena už od neděle 26. září do konce tohoto měsíce.

Toto ale není zcela neobvyklé. Čína k podobnému kroku sahá, i když se zvýší úroveň znečištění ovzduší, a to zejména během akcí, které přitahují zahraniční návštěvníky. Nyní to tak spíše jen přišlo v nejméně vhodnou dobu. Tedy alespoň pro Apple a jeho zákazníky. Nedostatek nových modelů iPhonů 13 samozřejmě netrápí jen nás. Měsíc se na modely 13 Pro a 13 Pro Max čeká i v USA, v Číně je to pak i pět týdnů.