Rekord navzdory nedostatku čipů. Sony už prodala 10 milionů konzolí Playstation 5

Šťastný majitel PS5.

Šťastný majitel PS5. Zdroj: profimedia

Nedostatek výrobků a surovin
Propagace PS5 v Londýně.
PS5 a příslušenství.
4
Fotogalerie

Japonská společnost Sony už prodala přes deset milionů herních konzolí PlayStation 5, které uvedla na trh loni v listopadu. Nejnovější konzole tak pokořila desetimilionovou hranici rychleji než její předchůdce, a to navzdory globálnímu nedostatku čipů. Playstation 5 je tak dosud nejrychleji prodávanou konzolí od Sony. 

Konzole PlayStation 5 se v důsledku problémů s dodávkami čipů staly nedostatkovým zbožím. „Ještě potřebujeme určitý čas, abychom dokázali uspokojit veškerou poptávku,“ sdělil agentuře Reuters prostřednictvím elektronické pošty šéf divize Sony pro interaktivní zábavu Jim Ryan. „Nedostatek čipů je rozhodně problém,“ dodal.

PlayStation 5 se začala prodávat 12. listopadu. Hranici deseti milionů prodaných kusů dosáhla 18. července, tedy zhruba za osm měsíců. Předchozí konzole PlayStation 4 desetimilionovou hranici pokořila asi za devět měsíců. PlayStation 4 vstoupila na trh v listopadu 2013 a její prodej od té doby překonal 100 milionů kusů.

Sony podle Ryana předpokládá, že poptávka po konzolích PlayStation 5 bude pokračovat, ačkoli zmírňování koronavirových restrikcí umožňuje lidem trávit více volného času mimo domov. Firma předpověděla, že v nynějším finančním roce, který začal v dubnu, prodá minimálně 14,8 milionu konzolí PlayStation 5.

Americký konkurent Microsoft loni 10. listopadu uvedl na trh své nové konzole Xbox Series X a Xbox Series S. Šéf Microsoftu Satya Nadella v úterý prohlásil, že tyto přístroje jsou nejrychleji prodávanými konzolemi značky Xbox. Microsoft údaje o počtu prodaných přístrojů nezveřejňuje, analytik Daniel Ahmad ze společnosti Niko Partners však objem prodeje konzolí Xbox Series X a Xbox Series S do konce června odhaduje na 6,5 milionu kusů, napsal server GameSpot.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub