RTA ukončila vysílání, spor s Primou může skončit arbitráží

televize

televize

Regionální televizní agentura (RTA) přestala definitivně vysílat. Většina z asi 70 zaměstnanců dostala výpověď, skončí i výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. "V provozní rovině to skončilo a vše se bude řešit v právní rovině, kde se otevřely nové možnosti. V této oblasti ale nejsem kompetentní mluvit," řekl Zuna. Již dříve uvedl, že majitel RTA, kterým je britská společnost Malcolm & Whitacker Recovery, může nárokovat vzniklou škodu zahájením mezinárodní arbitráže s Českou republikou.

RTA se až do konce loňského roku připojovala do vysílání Primy. Ta ale od Nového roku ukončila vysílání původního kanálu Prima a spustila nový program Prima family. Tím se vyhnula povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mimo jiné právě s RTA.

V souvislosti se změnou licence Primy se RTA obrátila se stížnostmi na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Prima uvedla, že RTA šíří nepravdivé tvrzení a ve sporu s ní podala trestní oznámení a žalobu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém zasedání 17. ledna vydala společnosti FTV Prima osvědčení o zániku platnosti licence původní Primy.

Propouštění v RTA se týká šesti oblastních studií, která působí v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Zlíně a Hradci Králové. „V každém studiu zůstalo jen minimální osazenstvo, které ho bude likvidovat,“ uvedl Zuna.