Rusko zavádí svůj vlastní LinkedIn, původní americká služba má v zemi utrum

Skillsnet

Skillsnet Zdroj: E15

Moskva pokračuje ve snaze zvyšovat svou nezávislost na Západu. Ruský vládní úřad pro práci a zaměstnanost (Rostrud) přišel s vlastní obdobou americké profesní sociální sítě LinkedIn, ruským portálem Skillsnet. Jde tak o další případ, kdy západní službu či technologii nahrazuje "domácí" varianta. Příkladem je tamější sociální síť Vkontakte, která vznikla dva roky poté, co s originálním nápadem přišel Mark Zuckerberg. Na konci roku 2015 pak přišli Rusové se svou kartou Mir, jež má Rusům suplovat karty Visa a Mastercard. 

Skillsnet se má zaměřit převážně na mladší generaci, píše server Tjournal.ru. Funguje podobně jako zmíněný LinkedIn – Rusové, kteří budou mít svůj vlastní profil, na něm najdou tematické skupiny, diskuze, ohlasy zaměstnavatelů a upozornění na nové volné pracovní pozice.

Web ale spolupracuje také s největším ruským pracovním portálem „Práce v Rusku“, na kterém si lidé mohou vybrat svou specializaci, což jim umožní získávat další informace o svém oboru.

Právě LinkedIn byl na konci roku 2016 zablokován cenzurním orgánem Roskomnadzor kvůli tomu, že síť měla porušovat zákon o uchování dat. Osobní údaje uživatelů se totiž nově mohly uchovávat pouze na ruských serverech, což LinkedIn nesplňoval. Přestože se americký portál, který měl tehdy šest milionů ruských uživatelů, pokoušel s tamějšími úřady domluvit, k posunu nakonec nedošlo.

Podle serveru Awaragroup.com přitom Rusové mohou LinkedIn používat dál, protože zákaz lze jednoduše obejít. Velký počet Rusů tak nadále LinkedIn užívá, počet současných ruských uživatelů se ale podle různých serverů liší.