Rychlých sítí LTE má být do pěti let čtyřikrát víc

Smartphone

Smartphone

Počet mobilních sítí čtvrté generace využívajících technologii LTE vzroste během pěti let čtyřikrát a bude jich tak zhruba 200. Rozšíří se i mezinárodní pokrytí – fungovat bude v 70 zemích proti nynějším 30. Na veletrhu Mobile World Congress to uvedla společnost Wireless Inteligence. První komerční síť LTE (Long Term Evolution), která umožňuje rychlé datové přenosy, funguje ve Švédsku od roku 2009. V Česku operátoři technologii zatím testují a čekají na aukci frekvencí.

Počet připojených zařízení v sítích LTE by se měl do roku 2016 zvýšit z loňských deseti milionů na půl miliardy. Zároveň by se měl zvyšovat podíl připojených telefonů na úkor počítačových modemů, tzv. USB donglů. Zatímco v příštím roce budou telefony tvořit zhruba pětinu připojených zařízení, v roce 2015 by to již měla být polovina. Zatímco průměrná cena donglu je nyní 200 dolarů, chytrý telefon s LTE stojí okolo 500 dolarů.

„Dostupnost chytrých telefonů s LTE limituje nedostatek harmonizace v oblasti využívaného kmitočtového spektra,“ uvedl analytik Wireless Inteligence Joss Gillet. Využití různých frekvenčních pásem v jednotlivých zemích podle něj může bránit celosvětovému roamingu, protože to vyžaduje od výrobců připravit zařízení na mnoho nesourodých frekvencí.

Telefony podporující LTE má v nabídce téměř každý významnější výrobce. Dodavatelé infrastruktury, kteří prezentovali svá síťová řešení již před několika lety, musí čelit vzrůstajícím obavám, jak se vypořádat s očekávaným strmým nárůstem objemu přenášených dat. Na kongresu v Barceloně je tak pro Huawei, Nokii Siemens, Ericsson, Alcatel Lucent a další dodavatele hlavním tématem zvyšování kapacity sítí a efektivní řízení jejich provozu.

Kmitočty pro LTE se v Česku budou rozdělovat na podzim

V Česku by se měly dražit kmitočty pro LTE letos na podzim. V březnu má ČTÚ zveřejnit podmínky pro potenciální účastníky aukce. Očekává se zájem stávajících tří operátorů i možnost vstupu čtvrtého hráče na trh.

LTE umožňuje datové přenosy o rychlostech v řádu stovek Mbit/s. Zatím nejvyšší rychlost dosáhla Nokia Siemens Networks, když tento měsíc překonala 1,4 Gbit/s. Komerčně nabízené maximum v sítích 3G se pohybuje okolo 40 Mbit/s.