Samsung představil nástupce nejprodávanějších androidů. Apple na ně nemá odpověď

Galaxy A35 vs. Galaxy A55

Galaxy A35 vs. Galaxy A55 Zdroj: Adam Kos

Galaxy A35
Galaxy A35 vs. Galaxy A55
Galaxy A35 vs. Galaxy A55
Galaxy A35 vs. Galaxy A55
Galaxy A55
7
Fotogalerie

Dva měsíce po představení své vrcholné řady klasických smartphonů Galaxy S24 přišel Samsung s těmi ze středního segmentu. Duo modelů Galaxy A55 a A35 boduje výbavou i cenou, proto jsou také telefony této řady u zákazníků velice oblíbené. I když ale nejdou přímo proti Applu a jeho iPhonům, jsou pro něj velkou konkurencí.

Mobilnímu trhu aktuálně vládne Apple. Loni se stal lídrem v prodejích smartphonů, kdy podle společnosti IDC po dlouhých třinácti letech sesadil z prvního místa právě Samsung. Pro Samsung to byla poměrně zásadní prohra, i když jen o prsa. Patřilo mu 19,4 procenta trhu, nový král Apple si ale pro sebe uzmul 20,1 procenta.

Řečí čísel prodaných smartphonů to je 234,6 milionu proti 226,6 milionu kusů. Třetí je Xiaomi s 12,5% podílem, následuje Oppo s 8,8% podílem a Transsion s 8,1% podílem. Když se ale podíváme na vyloženě nejprodávanější typy mobilních telefonů, tak podle analytické společnosti Canalys jich sedm z deseti patří Applu.

Loni tak vládnul iPhone 14 Pro Max, kterého se prodalo na 34 milionů kusů. O milion méně pak iPhonu 15 Pro Max, který byl navíc představen až v září. První Samsung je až model Galaxy A14, kterého se prodalo 21 milionů kusů. Ten nemá ani 5G připojení a stojí méně než 5 tisíc korun. Cenovka obou nejprodávanějších iPhonů přesahuje 30 tisíc korun. 

Na osmé příčce je však Galaxy A54 5G, který Samsung představil před rokem a který spadá do středního segmentu s cenovkou kolem 11 tisíc korun. Právě tento model společnost aktualizovala na novou generaci, kdy jej na trh doprovází ještě Galaxy A35, nástupce modelu A34. Přímého nástupce Galaxy A14, tedy modelu Galaxy A15, jsme se dočkali bez zbytečného humbuku ještě dříve. Samsung s ním i na český trh uvedl ještě vybavenější model Galaxy A25 a odlehčený Galaxy A05s. 

S ohledem na trh je tak evidentní, že společnosti oslovují úplně jiné zákazníky. Ti, kterým si nevadí připlatit, berou iPhony, ti, kteří se naopak spokojí s málem, berou Samsung. Právě oddělením uvedení Galaxy A15 a Galaxy A55 na trh jako by se Samsung snažil více tlačit svůj vyšší střední segment jako alternativu pro všechny, kteří čekají na iPhone SE, ale stále se ho nedočkali. Apple sice prodává jeho třetí generaci, kterou představil v roce 2022, ale ta byla s výjimkou čipu zastaralá už v den uvedení na trh. Nástupce bychom se navíc měli dočkat až příští jaro.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!