Samsung zvýšil náskok před Applem, zisk stoupl o tři čtvrtiny

Samsung

Samsung Zdroj: Profimedia.cz

Jihokorejský Samsung ve čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 76 procent na 7,04 bilionu wonů (asi 126,3 miliardy korun). Mobilní divize, která je pro Samsung klíčová, zisk více než zdvojnásobila. Potvrzuje se tak, že Samsung dál zvyšuje náskok před svým úhlavním rivalem, americkou společností Apple.

Provozní zisk, který je přesnějším měřítkem úspěšnosti firmy, se zvýšil dokonce o 89 procent, a vystoupil tak na nový rekord 8,84 bilionu wonů (asi 158,7 miliardy korun). Tržby vzrostly o 19 procent na 56,06 bilionu wonů (zhruba jeden bilion korun).

Divize mobilních přístrojů, která vyrábí i smartphony a počítačové tablety, zisk více než zdvojnásobila na 5,44 bilionu wonů (asi 97,6 miliardy korun). Pomohla k tomu širší nabídka smartphonů, od nejlevnějších až po ty nejdražší. Tato divize se na celkovém zisku firmy podílela asi z 62 procent, před rokem to bylo asi 55 procent.

Samsung nezveřejňuje počet prodaných smartphonů, analytici ale odhadují, že jich ve čtvrtletí prodal asi 63 milionů. Konkurenční Apple tento týden sdělil, že v minulém čtvrtletí odeslal prodejcům 47,8 milionu smartphonů iPhone, což byl sice rekord, zároveň to ale byl horší výsledek, než čekali analytici.

Akcie Samsungu v posledních pěti letechAkcie Samsungu v posledních pěti letechAkcie Samsungu v posledních pěti letech