Apple pohltí cizí firmu každé dva až tři týdny, pochlubil se Cook

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook Zdroj: CTK/AP

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Americká technologická společnost Apple koupila za posledního půl roku 20 až 25 firem. To znamená, že akvizice jednoho podniku nastává jednou za dva až tři týdny, někdy i častěji. V rozhovoru pro web americké televize CNBC to v pondělí řekl generální ředitel gigantu Tim Cook.

Veřejnému oznamování akvizic se společnost obvykle vyhýbá. “Jedná se většinou o malé firmy. Apple hledá primárně talenty a práva na duševní vlastnictví,” zdůvodnil to generální ředitel tohoto gigantu Cook. Tak rychlé skupování jiných společnosti označila CNBC za “agresivní”. 

Na akviziční politice Applu poukázala CNBC dále na to, že Apple obvykle pohlcuje spíše menší společnosti. Za větší akvizici z posledních let označila televize nákup sluchátkové firmy Beats z roku 2014. Apple za ni zaplatil 3 miliardy dolarů. 

Apple vykázal ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. března, čistý zisk 11,56 miliardy dolarů. To znamená meziroční pokles o 16 procent. Tržby společnosti i jejich výhled pro nové čtvrtletí však překonaly očekáváním analytiků, a to navzdory rekordnímu propadu čtvrtletních příjmů z prodeje telefonů iPhone.

Celkové tržby Applu se ve druhém finančním čtvrtletí, meziročně snížily o pět procent na 58,02 miliardy dolarů. V nynějším finančním čtvrtletí očekává Apple tržby 52,5 až 54,5 miliardy dolarů. Apple zároveň oznámil, že drží v hotovosti 225 miliard dolarů, což ho řadí mezi přední společnosti s takovou sumou v hotovosti na světě.