Šéf Applu: Máme víc peněz než potřebujeme

Tim Cook

Tim Cook Zdroj: profimedia.cz

Šéf Applu Tim Cook věří, že má jeho firma víc peněz než potřebuje, podle australského serveru news.com.au to řekl ve čtvrtek na výročním setkání s akcionáři firmy. Jeho dalším úkolem prý je zjistit, zda má společnost změnit strategii hromadění peněz a vyplatit v tomto roce z nakumulovaných miliard dolarů akcionářům dividendu.

Cook podle serveru ukázal, že se on i zbytek představenstva blíží k rozhodnutí o vyplacení dividendy. O penězích, které má Apple momentálně k dispozici mimo jiné prohlásil: „Upřímně řečeno, je to víc než potřebujeme k fungování firmy,“ napsal server.

Představenstvo a management o dividendách velmi hluboce přemýšlejí,“ uvedl Cook. „Nejde ale o případ, kdy bude sto procent lidí souhlasit s tím, co děláme,“ dodal.

Otázka, jak zacházet s finančními zásobami Applu je citlivá i proto, že Cookův předchůdce a legenda Applu Steve Jobs, vytrvale odmítal obnovit vyplácení čtvrtletní dividendy. Apple ji přestal akcionářům platit v roce 1995, když se dostal do velkých problémů a potřeboval každý cent.

V roce 1997 dokonce musela firma požádat o finanční injekci 150 milionů dolarů Micrtosoft. Ve stejné době, kdy se Microsoft rozhodl pomoci Applu z nejhoršího, se do jeho čela vrátil právě Jobs.

Od té doby hromadil hotovost, i když Apple v posledním desetiletí Jobsova života rostl. Cook Jobse na pozici šéfa firmy vystřídal loni v srpnu. Jobs zemřel 5. října po dlouhém boji s rakovinou.

Jeden z akcionářů Applu údajně na setkání vyjádřil obavy, že pokud se Apple rozhodne pro pravidelné čtvrtletní vyplácení dividendy, mohlo by to být některými investory nesprávně vnímáno jako znamení, že Apple ztrácí důvěru ve své schopnosti udržet cenu akcií společnosti vysoko prostřednictvím produktů jako jsou iPhone nebo iPad.