Šéf Huawei: Trumpova slova o 5G sítích byla správná, naše firma může uspět i bez USA

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Huawei
Americký prezident Donald Trump
3
Fotogalerie

Předseda správní rady komunikační firmy Huawei se pochvalně vyjádřil o slovech amerického prezidenta Donalda Trumpa, která média vykládají jako zmírnění ostrého amerického přístupu k čínské technologické společnosti. Kuo Pching zároveň podotkl, že firma podezíraná západními státy z napojení na čínský stát a snah o špionáž může ve světě uspět i bez USA. Informovala o tom agentura Reuters.

Trump ve čtvrtek na twitteru napsal, že USA by se měly v přístupu k novým sítím 5G zaměřit na konkurenční boj a ne na „blokování v současnosti vyspělejších technologií“. Ačkoli čínskou společnost přímo nezmínil, jeho slova jsou obecně chápána jako zjemnění dosud velmi rázné rétoriky.

Podle Kua si Trump „uvědomil, že USA v tomto ohledu (5G sítí) zaostávají“ a jeho poselství bylo „jasné a správné“. Manažer, který v současnosti zastává rotující funkci předsedy představenstva firmy, novinářům v Barceloně před pondělním zahájením Světového mobilního kongresu řekl, že jeho společnost bude bezpochyby jedním z hlavních témat tohoto telekomunikačního veletrhu.

Na dotazy, zda má na Huawei nějaký přímý vliv vedení komunistického státu, odpověděl, že stoprocentními vlastníky akcií jsou současní a bývalí zaměstnanci firmy. Zopakoval rovněž dlouhodobé tvrzení managementu firmy, že Huawei by nikdy neumožnila žádnému státu, aby do jejích technologií umístil špionážní software či jiné prvky ohrožující kybernetickou bezpečnost.

Spojené státy jsou již delší dobu ostražité v souvislosti s obavami z možné špionáže ze strany velkých čínských firem. Vztahy mezi Washingtonem a Huawei se vyostřily poté, co Kanada v prosinci na americkou žádost zadržela finanční ředitelku a dceru zakladatele firmy Meng Wan-čou. USA stejně jako několik dalších západních zemí vyřadily Huawei z dodávek zařízení pro chystané sítě 5G. Nedávno se pak vynořily informace o tom, že by Trump mohl vydat dekret úplně zakazující prodej výrobků firmy v USA.

„Doufám, že USA budou postupovat v duchu vlády práva,“ řekl Kuo podle Reuters s tím, že pro podobný výnos nevidí žádný rozumný důvod a že by poškodil i další telekomunikační firmy.

Kuo dodal, že USA nepředstavují celý svět a že jeho firma případně dokáže být úspěšná i bez amerického trhu.