Servery za miliardu utopí v oleji. Wedos staví v Hluboké obří datové centrum

Dejte servery profesionálům

Dejte servery profesionálům

Společnost Wedos, která je jedničkou na českém webhostigovém trhu, investuje v Hluboké nad Vltavou do nového datacentra. Zatím se jedná zhruba o sedmdesát milionů korun. Ale postupně se investice vyšplhá přes miliardu.

Ve stávajícím datacentru Wedosu v Hluboké je uloženo 1500 fyzických serverů, kde firma provozuje zhruba patnáct procent českých webů a mailů. „Místo tam sice ještě je, ale stavíme druhé datacentrum, které bude celosvětově unikátní v mnoha a mnoha směrech,“ uvedl zakladatel a majitel firmy Josef Grill s tím, že vše budují s cílem získání mezinárodní certifikace TIER IV.

Ta se týká zejména bezpečnosti a dokonalého jištění a zatím žádné jiné datacentrum v České republice se tomuto certifikátu nepřibližuje. Druhé datacentrum bude v Hluboké připravené na deset tisíc serverů uložených kvůli lepšímu chlazení v olejové lázni.

„Samostatnou kapitolou nové investice pak představuje postupný nákup serverů. Tam počítáme, že to může být až 1,2 miliardy. Ale bude to rozložené v čase podle toho, jak porosteme,“ doplnil majitel firmy.

Po sedmi letech na trhu Wedos drží post tuzemské jedničky a hostuje více klientů, než dvojka a trojka dohromady. Od konkurence se liší i tím, že nepronajímá jen prostor na serverech, ale i služby, a s tímto modelem se chce prosadit pod vlastní značkou nově i v zahraničí. Ve firmě pracuje sedmatřicet lidí a vše je plně automatizované s důrazem na životní prostředí.

Wedos od začátku podnikání využívá úsporné servery Fujitsu a procesory Intel XEON 5600. Přesto vzniká výrazné množství tepla. Tím bude Wedos od letošní sezóny zásobovat obecní koupaliště. „Ke koupališti jsme nechali dovést podzemní potrubí, kterým bude Wedos vodu vyhřívat. Jsme tak asi světovým unikátem, kdy servery vytápějí koupaliště,“ uvedl senátor a starosta Hluboké Tomáš Jirsa (ODS).

Původně byly služby spojené s datovými centry privilegiem telekomunikačních společností. Osm jich provozuje český T-Mobile, aktivní jsou i O2 nebo České Radiokomunikace. Datová centra v současnosti budují i jiné firmy. Do vlastních prostor za 150 milionů servery přestěhoval například také Seznam. Na jihu Moravy otevřela datové centrum skupina KKCG. V jihomoravských Lužicích u Hodonína loni zahájila provoz datového centra firma Data-Spring patřící do impéria Karla Komárka.